Karácsonykor Gődény György pártja mellett kampányolt Seres Mária, aki ellen büntetőeljárás folyik. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főügyészség költségvetési csalással vádolja. Bár a hatóság az erről szóló közleményben nem közölt neveket, a sajtó Seres Máriát és pártját vélte felfedezni a vád mögött. Seres Máriának 117 millió forintnyi kampánytámogatás jogszerűtlen felhasználása miatt kell felelnie - írja az atv.hu.
Korábban látványos akciói, utóbb bűncselekmény vádja miatt került az érdeklődés homlokterébe a népszavazási kezdeményezéséről, majd SMS nevű pártjáról is ismert Seres Mária. 2014-ben indult a parlamenti választáson. Nem érte el a bejutási küszöböt, de a támogatást sem fizette vissza: 117 millió forint eltulajdonításával vádolják. Már megvan a bírósági tárgyalás időpontja is.
Zoom
Forrás: Facebook
A politikus azonban továbbra is aktív. Karácsonykor több mint 700-an osztották meg felhívását, amelyben a Normális Élet Pártja támogatására biztatott. Ennek színeiben indul a választáson Gődény György Budapesten, hogy pontosan hol, azt nem árulta el.
Az, hogy eljárás folyik valaki ellen, nem bizonyítja azt, hogy bármit is tett volna. Tudjuk, ebben az országban ez simán megoldható - véli Gődény György.
Gődény György azt mondta: számít Seres Mária támogatására. (Nem csoda, ő maga is indított korábban is kamupártot, persze a haveri és fajtársi Neokohnnak "kimagyarázta". Szintén kóserkodik a járványon is, minden lehetőséget ügyesen megragad... - a szerk.)
Zoom
Forrás: Forbes
"Seres Mária egy nagyon komoly támogató, tudjuk, hogy annak idején aláírást gyűjtött, vagyis népszavazási kezdeményezést indított a politikusok és az országgyűlési képviselők elszámoltatásáért, Nagyon nagy tömegbázissal rendelkezik, hát több mint 600 ezer ember írta alá ezt a petíciót, úgyhogy mindenképpen számítunk rá ebben, hogy ugyanezt a tömeget meg tudja mozgatni" - mondta Gődény György.
Seres Mária pártjára, mint úgynevezett bizniszpártra a Transparency Magyarország is kitért korábbi kutatásában: "2014-ben és 2018-ban eddig összesen mintegy 7 milliárd, tehát 7 ezer millió forint csúszott le a kamupártok torkán és került az ő zsebükbe".
Zoom
Seres Mária a 2014-es EP-választáson (fotó: Balázs Attila / MTI)
Létezik visszafizetési kötelezettség, és az állam rendre szigorítja is a feltételeket, a szervezet jogi igazgatója szerint azonban ez kevés.
"Ez mind-mind porhintés, hiszen a csáberő, a többszáz millió forintnyi készpénzes támogatásban van, 2014-ben és 2018-ban a minimális támogatási összeg az nagyjából 150 millió forint, a maximális nagyjából 600 millió forint volt, amit egy-egy kamupárt elérhetett" - mondta Ligeti Miklós.
Az ATV híradója Seres Máriát is szerette volna megszólaltatni, de megkeresésükre mindössze egy automatikusan generált üzenet volt a válasz.
Kapcsolódó: