Amint arról már az MTI tudósítása alapján hírt adtunk: Budapesten tegnap délben megkezdődött az Európai Zsidó Szövetség (EJA) kétnapos éves konferenciája vezető magyar és külföldi politikusok, parlamenti képviselők, nagykövetek, diplomaták s az európai zsidó szervezetek több száz vezetőjének részvételével. Hírünkben az izraeli Mákór Risón hírportál alapján most elsősorban a konferencián részt vevő Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes megnyilatkozásairól kívánunk hírt adni, amelyek a tegnapi tudósításban nem, vagy csak futólagosan említve szerepeltek.
Zoom
Semjén Zsolt és Köves Slomó a sajtótájékoztatón (fotó: Jáír Kraus)
Az Ószövetségben írva vagyon: Jeruzsálem Izrael Állam fővárosa
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az Európai Zsidó Szövetség éves konferenciájának tegnapi ülése után izraeli és a világ több országából érkezett újságíróknak tartott sajtótájékoztatón - a pódiumon Köves Slomó Chabad-rabbi mellett ülve – elsősorban azt fejtegette: miként vélekedik a budapesti kormány Jeruzsálem státuszáról, illetve kérdésre válaszolva megmagyarázta, hogy Magyarország miért nem helyezi át nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe, amiképpen ezt a nagy tanítómester, Donald Trump már évekkel ezelőtt megcselekedte. Semjén, miután megmagyarázta, hogy Budapest miért nem helyezi át a nagykövetséget Jeruzsálembe, mentegetőzésként kijelentette: „aki elolvasta az Ószövetséget, annak világos, hogy Jeruzsálem Izrael Állam fővárosa”.
Semjén Zsolt az újságíróknak kérdésre válaszolva kijelentette: Magyarország azért nem költözteti át a nagykövetését Tel-Avivból Jeruzsálembe, mert elkötelezett az Európai Unió politikai álláspontjának, amely szerint a tagországok nem nyithatnak nagykövetséget a megszállt Kelet-Jeruzsálemet is magában foglaló, 1967-ben egyesített Jeruzsálemben. (Megjegyezzük, hogy az EU és az ENSZ álláspontját kijátszva Budapest - Prágához hasonlóan - Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Binjámin Netanjáhu akkori izraeli miniszterelnök jelenlétében már 2019. március 19-én megnyitotta Jeruzsálemben az Izraeli Magyar Nagykövetség részeként működő, úgynevezett külgazdasági érdekképviseletet – H. J.)
Zoom
Semjén Zsolt a szónoki emelvényen (fotók: EJA)
A palesztin állam létrehozásának és a zsidó települések egyidejű támogatása
Semjén Zsolt, bizonygatván a magyar kormány Izrael megszálló, annektáló politikája iránti elkötelezettségét és támogatását (dacára annak, hogy a nagykövetséget nem költözteti át Jeruzsálembe – H. J.) a sajtótájékoztatón bírálta az Európai Unió alkalmazta „kettős mércét”, miután Brüsszel Izraelt elítélő nyilatkozatokat tesz közzé, de közben olyan szervezeteket is pénzel, amelyeknek egy része összefüggésbe hozható terrorcselekményekkel. Éppen ezért Magyarország támogatja a „kétállamos” megoldást, azaz Palesztina létrehozását Izrael Állam szomszédságában. (Csakhogy a magyar kormány a palesztin állam létrehozását eleve ellehetetlenítő izraeli megszállást, a zsidó telepeket és azoknak kibővítését is támogatja, miközben „újkori antiszemitizmusnak” nevezi az izraeli megszállást, a palesztin lakosság szülőföldjéről való elűzését elítélő, az ez ellen küzdő személyek, szervezetek megnyilvánulását – H. J.)
Zoom
Semjén hallgatólagosan megérti Moszkva háborús érveit
Az izraeli újság beszámolója szerint a konferencián Semjén Zsolt az orosz-ukrán háborúról is kifejtette véleményét: miközben Magyarország következetesen ellenzi az EU által a háború miatt Oroszország ellen elrendelt bojkottot és szankciókat (ez csak részben igaz – H. J.) - főleg az orosz kőolaj vásárlásával kapcsolatos szankciókat -, Semjén Zsolt kijelentette: „Oroszország az agresszor, amely megtámadta Ukrajnát”.
Az izraeli tudósító, Jáír Kraus szerint a magyar miniszterelnök-helyettes „hallgatólagos megértését fejezte ki az oroszoknak a háború megindítására vonatkozó érveivel, állításaival kapcsolatosan. „Nem titok, hogy az ukrán politikai életben vannak szélsőségesek, akik a náciknak nevezik az ott élő kisebbségeket, köztük a magyarokat”, idézte az izraeli tudósító Semjént, majd hozzáfűzte, hogy a magyar politikus ezzel együtt úgy véli: emiatt azért még illegitim háborút indítani egy szuverén ország ellen. (Az izraeli tudósító félreérthette Semjént, mert az oroszok nevezik náciknak, például az ukrán Azov zászlóaljat – H. J.).
H. J. – Kuruc.info
Korábban írtuk: