A népszavazási kezdeményezés célja az, hogy a 386 fős kisebbség - vagyis az országgyűlési képviselők - kiváltságait megszüntesse, öncélú érdekérvényesítésének korlátot szabjon. Amennyiben sikerül összegyűjteni a megfelelő számú aláírást, ez lesz a hetedik népszavazás Magyarországon – de az első olyan, mely a hatalmi elit mohóságának szab gátat.
2007. novemberében került az Országos Választási Bizottság elé a Zöldek népszavazási kezdeményezése, mely az alábbi kérdéseket foglalta magába:
- Egyetért-e Ön azzal, hogy a pártok és alapítványaik az állam költségvetéséből ne kaphassanak semmilyen támogatást a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől?

- Egyetért-e Ön azzal, hogy ha valaki egyidejűleg országgyűlési képviselő és polgármester, akkor jövedelem és költségtérítés csakis az egyik tisztségének betöltése után járhat neki, amit belátása szerint választhat meg?

- Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?
A három kérdés közül az utolsót elfogadta az Országos Választási Bizottság, illetve jóváhagyta az Alkotmánybíróság is. Ennek értelmében 2008. április 29-től elkezdődhetett a 200 ezer aláírás összegyűjtése, melyre négy hónap áll rendelkezésre.

A népszavazási kezdeményezés célja az, hogy a 386 fős kisebbség - vagyis az országgyűlési képviselők - kiváltságait megszüntesse, öncélú érdekérvényesítésének korlátot szabjon.

Amennyiben sikerül összegyűjteni a megfelelő számú aláírást, ez lesz a hetedik népszavazás Magyarországon – de az első olyan, mely a hatalmi elit mohóságának szab gátat.

Részletes információk: www.zoldek.hu
Amennyiben további információt igényelnek a népszavazási kezdeményezés kapcsán, kérjük jelezzék a sajto@zoldek.hu e-mail címünkre, vagy a 20/259-66-33 telefonszámon.
Zöld Üdvözlettel: Szamos Gábor
sajtószóvivő