Már az egyeztetés elején kiderült, hogy semmilyen előremozdulás nincs a sztrájkkövetelésekkel kapcsolatban - ismertette Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a kormány képviselőjével történt tegnapi sztrájktárgyalást követően.
Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke elmondta, hogy Maruzsa Zoltán (a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkára) beszámolt arról, hogy jelen pillanatban nincs kormányzati döntés arra vonatkozóan, hogy saját forrásból, tehát a központi költségvetésből átcsoportosítsanak a közoktatásban béremelésre, kifizessék az eddig ki nem fizetett túlórákat, csökkentsék a munkaterhet.
Tehát egyetlen sztrájkkövetelésükre nem mondták azt, hogy bármiféle megállapodásra készen volnának.
Az elnök kiemelte, hogy néhány fontos dolog miatt tovább maradtak benn. A szakszervezetek korábban meghirdették a sztrájkot - idézte fel, hozzátette, hogy azt a parlamenti választás miatt függesztették fel.
A sztrájkot 1-jével folytatjuk, sok kollégánk jelezte azt, hogy részt kíván venni a munkabeszüntetésben, azonban nem szeretné a sztrájkkal kapcsolatos nevetséges és megalázó játékot végigjátszani az intézményében.
"Nem óhajtja a gyerekeket tanítani a sztrájk alatt, nem kívánja megszervezni a gyermekfelügyeletet és mindenfélét, amelyet törvényben írnak elő, és amelyet még elégséges szolgáltatásnak neveznek" - részletezte, megjegyezve, hogy ezen munkatársaik most polgári engedetlenséget szerveznek. A szakszervezetek ugyan polgári engedetlenséget nem szervezhetnek, azonban az államtitkárnak jelezték, hogy a pedagógusokat biztosítják arról, hogy megvédik őket, és támogatják őket abban az esetben, ha emiatt kiesik munkabérük.
Ezzel kapcsolatban érdeklődtek Maruzsa Zoltánnál, hogy ilyen akciók esetén érvényes-e az a belügyminisztériumi kijelentés, miszerint akár az érintett intézményéket évközben átszerveznék-e, bezárnák-e, elküldenék-e az embereket. Az államtitkár kijelentette, hogy Pintér Sándor belügyminiszter ilyen jellegű utasítást, véleményt nem közölt, ezen információk így falsnak bizonyultak. Nagy Erzsébet ennek ellenére számít fenyegetésekre, ilyen esetben (sztrájk, polgári engedetlenség) a szakszervezet jogi segítséget nyújt a munkabeszüntetést végrehajtóknak.
A szakszervezetnek dolga megvédeni a munkabeszüntetésben részt vevő munkavállalókat - húzta alá Nagy Erzsébet, aki kér minden pedagógust arra, hogy jelezzenek olyan momentumot, amely megzavarja sztrájk szervezését vagy kilátásba helyez olyan típusú retorziókat, amelyek nem lehetségesek a sztrájkkal kapcsolatos még elégséges szolgáltatásra vonatkozó törvényben. "Abban nincs ugyanis az, ha valaki részt vesz jogellenes munkabeszüntetésben, rendkívüli felmentéssel meg lehetne szüntetni a jogviszonyát. A legsúlyosabb retorzió legfeljebb az egyhavi bér elvonása, de ennek is arányosnak kell lennie a kiesett munkaidőre nézve" - ismertette a sztrájkolók jogait az elnök.
Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke elmondta, hogy nem érkeztek üres kézzel, de üres kézzel távozhatnak ismét. Tudomásukra jutott, hogy újabb kérdőív kitöltésére buzdítják a pedagógusokat, amelynek szerinte tétje van, mivel a pedagógus belső értékelési rendszer kidolgozásához gyűjtenek információkat. A kérdőív kitöltéséhez a szakszervezetek később nyújtanak majd segítséget.
A további megmozdulásokról a két szakszervezet vezetőségének holnap esti megbeszélését követően tájékoztatnak majd. Ugyanakkor azt megjegyezték, hogy a diákok szeptember 2-án tüntetést szerveznek a tanárokért, Nagy Erzsébet pedig buzdított mindenkit a részvételre.
A nyugdíjasok és a megbízási szerződések foglalkoztatásával kapcsolatban elmondták, hogy Maruzsa nem tud arról, hogy a megbízási díjakat csökkenteni szándékoznak. A szakszervezetek felhívták az államtitkár figyelmét arra a problémára is, miszerint többen jelezték nekik, hogy csak június 30-ig hajlandók határozott idejű közalkalmazotti jogviszonyt létesíteni azokkal a nyugdíjasokkal, akik most visszatérhetnek a pályára.
Az energiaválság miatt érdeklődtek a szakszervezetek képviselői a hatnapos iskolahéttel kapcsolatos spórolási szándékról. Ennek kapcsán Maruzsa kijelentette, hogy ilyet országosan, államilag a minisztérium nem tervez. Az önkormányzati tulajdonban, ám iskolák által használt tornatermek és uszodák fűtésének biztosításáról is igyekezett megnyugtatni őket: fizetési válság felmerülése esetén, a kormányzat ki fogja segíteni ezen létesítmények fenntartóit legalább addig, amíg az adott testnevelési órák zajlanak.