A rituális állatvágások betiltását kezdeményezi a közeljövőben a Mi Hazánk Mozgalom egyik parlamenti képviselője.
Zoom
Hétfői sajtótájékoztatóján Szabadi István azzal érvelt: sem a kóser, sem a halal vágás előtt nem kábítják el az állatokat, amivel indokolatlanul okoznak nekik felesleges szenvedést.
Hozzátette: a közeljövőben benyújtandó kezdeményezése illeszkedik az európai szabályozáshoz és joggyakorlathoz, hiszen több államban - így Belgiumban, Dániában, Norvégiában, Svájcban, Svédországban és Szlovéniában - is érvényben van hasonló korlátozás.
Az európai bírósági gyakorlat is rendelkezik arról, hogy a rituális vágások tilalmazása nem jelenti a vallásszabadsághoz való jog megsértését - jelentette ki a képviselő.
Csott Károly, a Mi Hazánk állatvédelmi kabinetjének elnöke a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, pártjuk alapítása óta tesz a környezet- és az állatvédelemért, elítélik az állatkínzást, és letöltendő börtönbüntetést követelnek az ezt elkövetőknek.
A haszonállatok levágása csakis méltón, kíméletesen, az állatnak a lehető legkevesebb fájdalmat és szenvedést okozva történhet - fogalmazott a politikus.
(MTI)
Korábban írtuk: