Toroczkai László (Mi Hazánk) arról beszélt ma napirend előtt a parlamentben, hogy a kormány szereti magát szabadságharcosnak nevezni, de az energiapolitika területén - hasonlóan a migrációhoz - tettei mégsem igazolják ezt.
Zoom
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Szerinte az elmúlt 12 évben a kormány átverte a választópolgárokat, amikor azt ígérte, megvédi őket a rezsicsökkentéssel és a független energiapolitikával. Hozzátette: az elmúlt években az energiát a rezsicsökkentett árnál olcsóbban is be lehetett volna szerezni.
A kormányt hibáztatta azért, hogy a paksi bővítés még nem valósult meg, és azért is, hogy elmulasztotta a villamosenergia-hálózat bővítését. Kijelentette, hibrid és független energiapolitikára van szükség, amely nem felejti el, hogy van napelem, geotermikus és atomenergia.
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte, Magyarország akkor lehet sikeres, ha saját érdekében hozza meg a döntéseket. Hozzátette: az ország nemzetközi, uniós konfliktusai is emiatt az álláspont miatt vannak; a magyar baloldal is ezért támadja a kormányt, és azért kapott több milliárd dollárt, hogy a külföldi politikát képviselje Magyarországon.
Beszámolt arról, hogy az Eurostat szerint minden más országban emelkedtek a rezsiköltségek, csak Magyarországon nem. Ismertetése szerint a villamos energia kilowattóránként Budapesten 9,22, Bukarestben 16, Brüsszelben 53 eurócentbe kerül, míg a gázért Budapesten 5, Bukarestben 6, Brüsszelben 16, Amszterdamban 42 eurócentet kell fizetni.
(MTI)