A Jád Vásem Intézetben, a jeruzsálemi holokauszt-emlékközpontban tett látogatást szerdán Novák Katalin köztársasági elnök, aki kétnapos "munkalátogatásra" érkezett Izraelbe.
Zoom
Novák Katalin a soha véget nem érő bűnbánatról beszél az Emlékezés Csarnokában a jeruzsálemi holokauszt-emlékközpontban
A köztársasági elnököt Dani Dayan, az intézmény elnöke fogadta. Novák Katalin megtekintette többek között a Nevek Csarnokát és a Gyermekemlékművet, fellobbantotta az örökmécsest, majd koszorút helyezett el az Emlékezés Csarnokában. A köztársasági elnök a holokausztmúzeum oktatási központjában ezt követően "holokauszt-túlélőkkel" beszélgetett.
Zoom
Hogyan lehetne attól a sok zsidótól mind bocsánatot kérni...
Novák Katalin elmondta, hogy kötelességünk időről időre emlékezni a holokauszt áldozataira. A Jád Vásem segít emlékezni, hogy soha ne felejtsük el "a történelem legsötétebb időszakát". Kiemelte: itt vannak velünk a "soa" túlélői, ami lehetőséget ad arra, hogy "azt tegyük, ami egyedül helyes: újra és újra megbocsátásukat kérjük".
Zoom
Az államfő mellett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (k) és Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára is szörnyülködött egy sort a sok milliárd zsidó kiirtása miatt (fotó: MTI/Bruzák Noémi)
Emlékeztetett: amellett, hogy köztársasági elnök, három gyermek édesanyja. Jól tudja, hogy az állam sokat tehet az emlékek megőrzéséért, hogy neveljen, segítsen abban, hogy ne felejtsük el emberségünket. A szülők tehetnek azonban a legtöbbet gyermekeik neveléséért, hogy megismerjék a történelmet, a "valós tényeket", és hogy megértsék, mit kell tenniük annak érdekében, hogy megelőzzék a "holokauszthoz hasonló borzalmakat". Ez az intézmény segít abban, hogy emlékezzünk történelmünknek erre az időszakára - mutatott rá Novák Katalin.
Az "egyre erőteljesebb antiszemitizmusra" hívta fel a figyelmet Dani Dayan elnök, hozzátéve: az antiszemitizmussal szemben "kötelességünk azonnal erőteljesen szembeszállni, és abban a pillanatban legyőzni, amikor az első jeleit tapasztaljuk". Hozzátette: "az antiszemitizmus elleni harcot nem lehet és nem szabad halogatni, mert akkor szörnyeteggé növekszik".
Novák Katalin csütörtökön az elnöki találkozót követően megbeszélést folytat Benjámin Netanjahu felkért miniszterelnökkel, valamint Jaír Lapid ügyvivő miniszterelnökkel, valamint Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel szerdán megtekintette az izraeli Vaskupola rakétaelhárító-rendszer működését.
(MTI nyomán)