Kődobáló ÁVH-s az MTV-nél
Megrongált stúdiókról, kidobált videokazettákról, megivott üdítőről zagyvált és hazudozott az ügyész a legújabb, 39 hazafi ellen indított gyurcsányista kirakatperben. A szemkilövető kormánytagok és rendőrterroristák természetesen továbbra is büntetlenek.
Az ügyész által ismertetett vád szerint az MTV-székház 2006. szeptemberi ostromát követő nyomozás során több, a rendbontásban részt vevő személy ismeretlen maradt; az sem derült ki, hogy ki kezdte el dobálni az épületet – hangzott el az ügyben 39 vádlott ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon indult büntetőperben kedden.
A közérdekű üzem működésének megzavarása és más bűncselekmények miatt indult ügyben a vádhatóság képviselője felidézte: 2006. szeptember 18-án, 21 óra 45 perc körül jelent meg Toroczkai László és Takács András harminc-negyven Kossuth téri tüntető kíséretében az MTV székházánál azzal a céllal, hogy petíciójukat átadják, és azt a köztelevízió élő műsorában felolvassák. Amikor nem jártak eredménnyel, Toroczkai és Takács pénzérmét dobott fel, hogy melyikük menjen vissza segítséget hívni a Kossuth térre, a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök balatonőszödi beszéde ellen tüntetőkhöz. Végül Toroczkai ment vissza. A vádirat alapján 22 óra 5 perckor érkezett meg a székházhoz az első rendőri egység. A rendőröket, a székház bejáratát ismeretlenek kezdték el dobálni, és ismeretlen maradt az is, aki a tömegből azt kiabálta: nem tárgyalni kell, hanem az épületet el kell foglalni.
A tárgyalóteremben a vádlottak a vádirat ismertetését többször derültséggel fogadták, például akkor, amikor az ügyész arról beszélt, hogy a rendőrök több kísérletet tettek a székház védelmére, ami a vádhatóság képviselője szerint nem vezetett eredményre. A rendbontók folyamatosan dobálták az épületet különböző tárgyakkal és Molotov-koktéllal. Az így keletkezett tüzet a rendőrök és a televízió dolgozói eloltották – tette hozzá az ügyész.
A kocsik megrongálói, felgyújtói közül ugyancsak többen ismeretlenül maradtak. „A televízió épületének elfoglalását célzó, gyújtogatással és az épületet védő személyek elleni kitartó támadással megvalósuló tömegzavargás a távközlési üzem működését, az azt üzemeltető személyek megfélemlítésén keresztül jelentős mértékben megzavarta” – fogalmazott az ügyész, felidézve, hogy emiatt a televízió vezetői megszakították az adást. A rendbontók az archívumba is bejutottak, és kazettákat, szalagokat dobáltak a rendőrök felé (Valójában egyetlen stúdióban, tévés technikai eszközben és filmszalagban sem esett kár, a plazmatévék is egytől-egyig ott maradtak az aulában. Egyetlen számítógépet próbált ellopni egy rosszkülsejű figura, ám ebben azonnal megakadályozták a hazafiak. A büfében viszont kétségtelenül elfogyott pár üveg ásványvíz, miután több ezer ember nyelte a könnygázt órákig. Az aulát egyébként az ÁVH árasztotta el vízzel és ők szedtek szét egy italautomatát, hogy a bejáratot eltorlaszolják vele. A többi kávégépben karcolásnyi kár sem keletkezett, az ostromlók győzelmük után pénzért fogyasztottak el néhány capuccino-t - a szerk.). Tettüket akkor hagyták abba, amikor valaki a következőt kiáltotta: „ez nem Gyurcsány, hanem a magyar nép tulajdona” – hazudta az ügyész. (Lásd ezt vagy ezt a kapcsolódó cikkünket.)


Az "elvitt" plazmatévék

A valótlanságoktól hemzsegő vádirat alapján a székház úgynevezett 5-ös helyiségébe nem sokkal egy óra után jutottak be a felbőszített magyarok. Ott irodai eszközöket, éghető anyagokat gyűjtöttek össze és lobbantottak lángra – a tüzet a tűzoltók nem sokkal később eloltották. Ugyancsak ebben az időben a rendőrök az aulában visszavonultak; a tüntetők nagyobb tömegben ekkor jutottak be az épületbe. Az ügyészség összesítése szerint a rendbontók több mint 29 millió forint kárt okoztak a Magyar Televízió Zrt.-nek. Kíváncsiak lennénk mi is erre a bizonyítékokkal alátámasztott "összesítésre" azért... A vádirat tételesen taglalja, hogy a 39 vádlott – akik közül néhánynak az ügyét távollétük miatt ideiglenesen elkülönítették – pontosan mit csinált.
Ugyancsak "rögzíti" a vádirat, hogy az épületbe bejutottak közül többen a televízió büféjében rongáltak, a vádlottak egyike pedig egy üdítőt is elvett és elfogyasztott – a vádlottak körében ez ismét derültséget keltett, lévén hogy ez is a hatalom hazugsága. A 2006. szeptember 19-re virradó tömegjelenetekkel kapcsolatban a Talmudista Iroda aznap 4 óra 5 perckor jelentette, hogy a székházban újra a rendőrök a helyzet urai.
A per szerdán folytatódik. A bírósági tájékoztatás szerint a jövőben egy-egy tárgyaláson hat-hat vádlottat hallgatnak majd meg.


Korábban írtuk: Megkezdődött a TV-ostrom pere - ide is csak a kiválasztottak mehettek be
A vádirat ismertetésével megkezdődött a Magyar Televízió székházának 2006 szeptemberében történt ostromában részt vevők büntetőpere kedden a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.
A per 39 vádlottját közérdekű üzem működésének megzavarásával, néhányukat más bűncselekményekkel, köztük rongálással és lopással vádolja a Fővárosi Főügyészség. Az eljárás nagyságát jól példázza, hogy csak a vádlottak és védőik adatainak egyeztetése több mint 40 percébe került a bíróságnak, holott néhányuk nem jelent meg a tárgyaláson. A vádlottak valamennyien férfiak, többségük fiatalember. A vádlottak között van Ekrem Kemál György is.
Az ügyben eljáró bírónő a tárgyalás elején úgy tájékoztatta a jelenlevőket, hogy a keddi tárgyalási napon csak az ügy vádiratát ismertetik. A Fővárosi Főügyészség vádirata 49 oldalas.
A bíróság épületébe és a tárgyalóterembe is csak előzetes regisztrációt követően lehetett bejutni.
(MTI korrigálva)