Jó hír a bodrogkeresztúriaknak: Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár és miniszter a Dávid Lau izraeli főrabbinál tett hétfői látogatásakor a vendéglátóknak megígérte, hogy Steiner Sájele csodarabbi sírja közelében külön, több tízezer zsidó zarándokot is befogadni képes falu épül, s az odavezető utakat is megjavítják – írja a jdn.co.il, az inn.co.il és a 93fm.co.il hírportál.
Zoom
Soltész Miklós és Dávid Lau 2019-ben Jeruzsálemben (fotó: Dávid Lau szóvivője)
Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár és miniszter, Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár Köves Slomó rabbi kíséretében még a hét elején fölkereste Dávid Lau Izrael országos, askenázi főrabbiját Jeruzsálemben. A Dávid Lau Oholiáv utcai hivatalában lezajlott megbeszélésen Soltész Miklós és Köves Slomó ismertette azokat a kihívásokat, amelyekkel napjainkban a zsidó közösségeknek meg kell birkózni. A miniszter megköszönte a főrabbinak, hogy szoros kapcsolatot tart a zsidó hitközségekkel.
Zoom
Soltész Miklós Dávid Lau hivatalában öt nappal ezelőtt. A magyar zászló ezúttal sincs kitéve a magyar miniszter tiszteletére… (fotó: Dávid Lau szóvivője)
Dávid Lau főrabbi viszont megköszönte Soltész Miklósnak a magyarországi zsidó hitközségeknek nyújtott támogatást és segítséget. Hálájának kifejezéseként a főrabbi az Izraeli Főrabbiság megalapításának 100-ik évfordulóján az Izrael Posta által kibocsátott emlékbélyeget ajándékozott Soltész Miklósnak.
Zoom
Óriássátor Bodrogkeresztúron a zsidó zarándoklat idején
Soltész Miklós a találkozó folyamán elmondta az izraeli főrabbinak: Bodrogkeresztúron Reb Steiner Sájele (1851–1925) csodarabbi sírja közelében külön, több tízezer zsidó zarándokot befogadni képes falu épül. (Arról nem szól a tudósítás, hogy ki viseli majd a faluépítés költségeit – H. J.) A covid előtti években a világ minden tájékáról érkező zsidó zarándokok már zsúfolt, nem komfortos házakban, óriás sátrakban szálltak meg Bodrogkeresztúron. A hírekben arról is értesültünk, hogy nemrégiben a faluban egy-egy Kádár-kockaház 100-120 millió forintért kelt el.
Zoom
Soltész Miklós örömmel tekinti meg a főrabbi bélyegajándékát (fotó: Dávid Lau szóvivője)
Soltész Miklós megígérte Izrael főrabbijának, hogy több tízezer zarándok befogadására is alkalmas külön falu épül a bodrogkeresztúri csodarabbi sírja közelében, s ezzel megszűnnek a zarándokok elszállásolásával, ott-tartózkodásával kapcsolatos áldatlan állapotok. A csodarabbi sírját befogadó és a körülötte levő épületeket is tatarozzák, az odavezető utakat kijavítják.
H. J. – Kuruc.info
Frissítés: "Soltész Miklós mióta Bodrogkeresztúr polgármestere?"
Kerestük Rozgonyi Istvánt (Bodrogkeresztúr polgármestere – a szerk.) telefonon, hogy kommentálja az eseményeket. Lapunktól tudta meg ezeket az információkat, és tájékoztatása szerint hétfőn első dolga lesz Soltész Miklós államtitkár urat felhívni, és tájékoztatást kérni Bodrogkeresztúrral kapcsolatban. Fel van háborodva, és azt kérdezte, hogy Soltész Miklós mióta Bodrogkeresztúr polgármestere. Ígérete szerint portálunkat is értesíti majd a további fejleményekről.
(Kuruc.info)