Fejtő Ferenc halálával nemcsak egy országot vagy kontinenst, hanem a humanizmust érte veszteség - írja közleményében a szintén humanista KISZ-vezér. Barátságuk és ez a csöpögős méltatás mindent elmond mindkettejükről. Ahogy az is a zsidómarxista Fejtő humanizmusáról, hogy '55-ben még marasztalta a szovjet csapatokat, nehogy a magyarellenes kommunizmust menedzselő fajtársainak bántódásuk essen.
"Meghalt Fejtő Ferenc, elhunyt a kortárs magyar és európai gondolkodás egyik legnagyobb alakja" - méltatja elvtársát a csalással hatalomra került kormányfő. Fejtő annyira európai és humanista volt, hogy illegális marxista szemináriumokat tartott akkor, amikor a Horthy-rendszer az ország megmentésén és egybeforrasztásán fáradozott - ezért ekkora alak Gyurcsány szemében. Egyebek mellett. A komcsiból lett kapitalista országvesztő mézes szavai tehát kb. eszerint a séma szerint értelmezendők.
"Hosszú, izgalmas élettörténete egybeforrt a XX. század történetével. Ott volt, amikor a magyar szociáldemokrácia megerősödött, és akkor is, amikor egy időre úgy tűnt, elbukik. Harcolt a "fasiszta diktatúra" ellen Franciaországban (annak ellenére, hogy ott nem sok olasz fasisztáskodott - a szerk.), majd a magyarországi kommunista elnyomás emigrációba kényszerítette őt.
(1955 májusában Fejtő egy interjúban még úgy vélekedett, hogy "a szovjetek Magyarországról történő kivonulása esetén a hazánkban jelen levő antikommunistaság antiszemita hangsúlyt kapna, ami súlyos rendzavarásokhoz, pogromokhoz és fasiszta jellegű államcsínyekhez vezetne." Ennyit a kommunista elnyomás és Fejtő viszonyáról.)
De hazájától távol is mindenkinél elszántabban védelmezte a magyar szabadság ügyét (lásd fennebb), a demokrácia és a köztársaság eszményeit. (Erről szóltak a marxista szemináriumok is.) És ott volt akkor, amikor végre megszülethetett, amiért egész életén át küzdött: a harmadik Magyar Köztársaság" - ömleng a miniszterelnök, akinek igencsak megfelel ez a harmadik "magyar" köztársaság.
Gyurcsány kiemelte: Fejtő Ferenc az utolsó időkig harcos ellensége volt mindenféle elnyomásnak és békés hirdetője az emberiességnek. Egy igaz hazafi, eltökélt demokrata és őszinte baloldali távozott ma közülünk, akinek sokat köszönhet Magyarország és Európa is. (Csak azt nem tudjuk, hogy lehet egy őszinte baloldali <= marxista zsidó> eltökélt demokrata és az elnyomás ellensége.) Mert életműve nemcsak a történelemkönyvek lapjain olvasható: neki is köszönhetjük, hogy ma szabad és független a hazánk. (Ez utóbbi mondat nem a magyaroknak szólt, félre ne értse senki! - a szerk.)
A magyarokat nemzeti ünnepükön előszeretettel lövető kormányfő - mint írta - a sors ajándékának tekinti, hogy Fejtő Ferenc megtisztelte bizalmával, barátságával és méltónak találta támogatására (Ha valami, hát ez önmagában is mindent elmond a vén cionmarxistáról és "európaiságáról" - a szerk ). Hálás vagyok neki - tette hozzá.



"Magyarország gyászol, és velünk együtt szomorú Európa is. De halálával nemcsak egy országot vagy kontinenst, hanem a humanizmust érte veszteség. A demokrácia elkötelezett híveivel közösen őszinte nagyrabecsüléssel és mély fájdalommal hajtok fejet emléke előtt" - zárja közleményét Gyurcsány Ferenc.
(Kuruc.info - MTI - HVG - Wikipédia nyomán)