Dúró Dóra (Mi Hazánk) egy aszódi, iskolai gyermekbántalmazási ügyről beszélt ma napirend előtt a parlamentben, amelyben két-három agresszív gyerek rettegésben tartja osztálytársait. Beszámolója szerint a megfélemlített gyermekek sokáig nem merték ezt elmondani, még az a fiatal sem, aki kórházba került egy bántalmazás nyomán.
Zoom
Fotó: MTI/Soós Lajos
Amikor az ügy az iskolaigazgató tudomására jutott, nem történt semmi - kifogásolta Dúró Dóra, sorolva azokat, akik az oktatási és a gyermekvédelmi ellátórendszerben tudtak a bántalmazásról. Végül a bántalmazott gyermeket kellett kivenni az iskolából, mert a bántalmazók semmilyen büntetésben nem részesültek - mondta.
Kijelentette, a magyar állam képtelen annak biztosítására, hogy biztonságos, egészséges nevelésben részesüljön egy gyermek. Felháborítónak nevezte, hogy a bántalmazottat éri további hátrány, és nem az elkövetőt, "akkor is, ha éppenséggel Lakatosnak hívják, mint ebben az esetben". Felszólalását a képviselő azzal zárta: "igenis szegregációra van szükség".
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára fontosnak nevezte, hogy minden gyermek biztonságban legyen az iskolában. Ezt számos szabály szolgálja - idézte fel, és szólt az iskolaőrök szerepéről, akik a konfliktusokat kezelni tudják, illetve arról, hogy minden iskolában plakáton hívják fel a figyelmet a gyermekjogi képviselőkre.
A felszólalást a szegregáció melletti indulatos kiállásként értékelte, kijelentette ugyanakkor, hogy a kormány nem olyan megoldást szorgalmaz, mint a Mi Hazánk "vagy annak idején az SZDSZ", amely a társadalmi csoportok szembefordításán alapult, hanem minden településen az ott szükséges programot valósítja meg. Szólt a munkahelyteremtés fontosságáról, a Jelenlét és a Biztos Kezek Gyerekház programról. Kijelentette: amit a képviselő mond, a feszültségkeltésre alkalmas, valódi megoldást azonban a Mi Hazánk még nem kínált.
(MTI nyomán)