A honvédség kivezénylésére, valamint a határőrség visszaállítására lenne szükség a magyar-szerb határon tevékenykedő embercsempészbandák megfékezése érdekében - jelentette ki a Mi Hazánk elnöke az ásotthalmi határátkelőnél szombaton.
Toroczkai László a párt által szervezett demonstráción, ahol a szervezet szimpatizánsai és helybéliek járműveikkel több száz méteren lezárták az átkelőhöz vezető út egyik sávját, azt mondta, a honvédség azonnali bevetésére lenne szükség annak érdekében, hogy hatékonyan fellépjenek a magyar-szerb határon tevékenykedő felfegyverkezett embercsempészcsoportokkal szemben.
A rendkívüli jogrend, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet erre lehetőséget teremt - közölte, emlékeztetve, hogy a kormány 2015-ben döntött is a honvédség határra vezényléséről, pedig akkor nem voltak lőfegyverekkel felszerelkezett embercsempészek.
A politikus "valódi határzárat" követelve kifejtette, professzionális határőr-alakulatokra lenne szükség, amelyek képesek a határkerítés vonalának védelmére. A kerítés mellett állandó élőerő kell a határra, különösen Ásotthalom, Mórahalom és Röszke térségében, ahol az M5-ös autópálya és Szabadka közelsége miatt a fő migrációs útvonal vezet - mondta.
Bűnözőként kell kezelni, nem pedig visszataxizni őket
A Mi Hazánk elnöke közölte, a kormánynak a jogszabályokon is változtatnia kellene, azokat, akik a kerítést megrongálva magyar területre lépnek, bűnözőként kell kezelni, nem pedig "visszataxizni" a határhoz, hogy utána néhány óra múlva újra próbálkozhassanak.
Toroczkai László azt is kérte, hogy az embercsempészek által hátrahagyott autóroncsokat takarítsák el a térségből. Az ehhez szükséges rendeletet a kormány "öt perc alatt meg tudná hozni" - mondta.
Szerb "barátainknak" nem érdeke
A politikus úgy vélekedett, a szerb hatóságok fellépése - amely nyomán az utóbbi napokban töredékére esett vissza a határsértők száma - csupán ideiglenesen megoldás. A szerb állam hosszú távon nem fog különleges erőket állomásoztatni a térségben, finanszírozva a határ védelmét.
Papp Renáta (független) ásotthalmi polgármester azt mondta, a faluban élők védelmet kérnek, szeretnék visszakapni régi életüket. Szavai szerint Ásotthalom nyolc éve küzd az illegális bevándorlás ellen, de egy település véges eszközökkel rendelkezik.
A község területén jelenleg is hatvan, az embercsempészek által elhagyott jármű vesztegel, erre pedig újabb bűnözési hullám települt, autóalkatrész-tolvajok járják a környéket. A száguldozó embercsempészek közlekedési kockázatot jelentenek, az átvonuló migránsok több tonna hulladékot hagynak maguk után, a gazdáknak pedig jelentős károkat okoz, hogy letapossák terményeiket - sorolta a polgármester.
(MTI)
Frissítés: Nyugalmat akarunk!
Alább a Szegeder beszámolója az eseményről.
„Miért tartja fenn a kormány a veszélyhelyzetet, ha nem tudja a határra vezényelni a honvédséget?” – tette fel a kérdést Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke, Ásotthalom korábbi polgármestere a magyar–szerb határátkelőnél tartott, félpályás útlezárással egybekötött szombati demonstráción, amit a „háborús övezetté vált” határvidék miatt szervezett pártja.
Zoom
Képek: Szűcs Dániel / Szegeder
Az esős, hideg idő ellenére úgy kétszázan mentek ki az Ásotthalom és a szinte teljesen magyarok lakta Királyhalom (Bački Vinogradi) közötti határátkelőhöz, részt vettek az eseményen helyiek és Mi Hazánk-párttagok, de még a Betyársereg is. A határhoz vezető utat úgy 5–600 méteren félpályán lezárták a tüntetők, ezt egyébként Toroczkai végül másfél–két kilométernek könyvelte el, amikor a követőinek számolt be a tüntetésről a beszéde után.
Az egyik demonstráló, egy mezőőr a konvoj végére állt egy teljesen kiégett, csempészek által hátrahagyott Renault roncsával. Ilyenekből egyébként több százat lehet látni a környéken, a határhoz vezető utak mentén nehéz nem kiszúrni őket. Mihálffy Béla szegedi KDNP-s képviselő pénteken emiatt nyílt levelet is írt Gulyás Gergelynek, amelyben arra szólította fel a kormányt, hogy orvosolják a problémát.
Zoom
Toroczkai szerint a kormány öt perc alatt, egy tollvonással képes lenne rendeletet hozni ezek ellen, ezért is nem érti, hogy miért nem kezdenek valamit az út mellett hagyott autóroncsokkal, amelyek szerinte csak vonzzák a további bűnözőket, akik megpróbálnak értékeket kigubázni az autókból.
„Nyugalmat akarunk a tanyavilágban”
– mondta a politikus, aki azt mondta, a saját ablakából látja a felfegyverkezett bandák támadásait, amelyeknek szerinte már civil áldozatai is voltak. A korábbi polgármester úgy tudja, a rendőrök parancsra elmenekülnek a gépkarabéllyal felszerelt illegális bevándorlók elől, erre korábban Rétvári Bence válasza az volt, hogy féltik a rendőröket, mert „nekik is van családjuk”. Toroczkai úgy válaszolt a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárának, hogy „nekünk is van családunk, de a rendőrökkel ellentétben nincs fegyverünk”.
Zoom
A tüntetésen több felszólalótól, például Papp Renáta polgármestertől is elhangzott, hogy már nem csak a határ túloldalán, de Magyarországon is lövöldöznek, ezt helyiek beszámolóira alapozták.
Toroczkai nem érti, hogy ha 2015-ben, amikor nem volt fegyvere a bevándorlóknak, a kormány ki tudta küldeni a honvédséget, akkor most miért nem. Szabó Roland, a Mi Hazánk délvidéki szervezője egyetértett a pártelnökkel abban, hogy a tüzet viszonozni kell, mivel „a migránsok nem csak a schengeni, hanem az összes határt átlépték”. Papp Renáta ásotthalmi polgármester is védelmet kért a kormánytól. „Mi úgy élünk itt, hogy a gyerekeinket járőrszolgálattal kell ellátni, hogy biztonságban hazaérkezzenek az iskolából” – mondta. „Szeretnénk visszakapni a korábbi életünket.”
Zoom
A párt elnöke nem csak a kormányt, hanem rendőrséget is kritizálta, mivel az állítólag egy hétig nem reagált az ásotthalmi demonstráció bejelentésére. Toroczkai szerint ez szándékosan történt, hogy a hatóságnak legyen ideje leadni a drótot a kormánynak, ami így akcióba tudott lendülni a demonstráció előtt. Október 26-án ugyanis Kocsis Máté járt Ásotthalmon, ekkor kezdeményezte a titkosszolgálatok jelentésének nyilvánosságra hozatalát. Toroczkai szerint gyanús, hogy épp most járt ott a Fidesz frakcióvezető-helyettese, akit eddig nem láttak soha a környéken. Toroczkai arról is beszélt, hogy a szervezett illegális migráció óriási bevételt hoz, ezért könnyen lehet, hogy az embercsempészek simán lefizetik a szerb és magyar rendőröket.
Zoom
A rendezvényre meghívták a párttal jó kapcsolatot ápoló Gunnar Lindemann szélsőjobboldali német politikust, az Alternatíva Németországért (AfD) képviselőjét is, aki arról beszélt, hogy Angela Merkel egykori kancellár 2015-ben egy „migránsmágnest” helyezett Németországba, és több millió bevándorló bejutásáért felelős. Lindemann szerint az európai hazafias erőknek együtt kell dolgozniuk a migráció megfékezéséért, ezért reméli, hogy a Mi Hazánk sikereket fog elérni a jövő évi európai parlamenti választásokon.
Zoom
Az eseményen egy ruzsai lakos is felszólalt, mások után ő is sérelmezte azt, hogy a média nem számol be ezekről a történésekről. Ez egyébként Toroczkainál is vissza-visszatérő kijelentés, tüntetéseken gyakran jelenti ki, hogy a médiában vagy a Mi Hazánkról, vagy annak ügyeiről nincs szó – esetenként úgy, hogy közben féltucat kamera veszi - zárja tudósítását ironizálva a libsi lapocska, de a tények soha nem is zavarták a magukfajtákat.
Vasárnapi frissítés: Videón a beszédek
2. frissítés: "Elég volt! Lezárjuk a déli határt, ha nem védenek meg minket!"
Félpályás útlezárással, több száz résztvevővel demonstrált a Mi Hazánk Mozgalom a magyar-szerb gúnyhatáron, Ásotthalomnál, mert elfogyott a türelem.
"Elég volt a gépfegyverekkel lövöldöző, gyilkoló afgán, szíriai és más etnikumú bűnbandákból, a szabadon engedett embercsempészekből és autóroncsaikból. Honvédséget, határőrséget, új jogszabályokat, rendet akarunk!" - írja a videót feltöltő Mi Hazánk-elnök.