Fico szerint tiszteletben kell tartani minden véleményt és álláspontot, így azt is, amit Orbán Viktor magyar miniszterelnök az EU-csúcson képviselt. Fico szerint Orbán kész Ukrajnát finanszírozni 350 millió euróval bilaterális alapon – írja az aktuality.sk nyomán a Portfólió. (Ezt az MTI "valamiért kifelejtette" a híréből.)
Zoom
Fotó: Olivier Matthys / MTI / EPA
Robert Fico kormányfő az Európai Tanács brüsszeli ülése után kijelentette: meggyőződése, hogy az EU hosszú távú költségvetésének felülvizsgálata csak arra irányult, hogy 50 milliárd eurós pénzügyi támogatást nyomjanak át rajta Ukrajnának.
- Az volt a terv, hogy a következő négy évben 50 milliárd eurót adnak Ukrajnának, 17 milliárd euró támogatás és 33 milliárd euró hitel formájában. Végül 22,5 milliárd környékén sikerült megállapodni, ebből 17 milliárdot kap Ukrajna - magyarázta Fico.
Szerinte kérdéses, hogy miért kell nagy összegeket adni Ukrajnának, és csak ötmilliárdot olyan kiadásokra, mint a migráció és más belső uniós programok.
"Nem volt megállapodás, mert volt egy másik vélemény, amit tiszteletben kell tartanunk" - mondta a magyar miniszterelnök vétójára utalva. Orbán Viktor rámutatott, Magyarország a támogatás céljából felvett hitelek kamatainak egy részét olyan források után fizetné, amelyeket egyáltalán nem vesz igénybe.
Fico szerint Orbán Viktor kész bilaterális alapon pénzügyileg segíteni Ukrajnát, és a 17 milliárd eurós támogatási csomag részeként mintegy 350 millió eurót szán Kijevnek.
"Huszonhat országnak kellett volna támogatnia a felülvizsgálatot, ez nekünk megfelelt, mert sokat nyertünk a felülvizsgálattal különböző rugalmasságok formájában, de nem született megállapodás. Nem volt meg mind a 27 vezető egysége" - magyarázta Fico.
Megerősítette azt is, hogy a kormány- és államfők január végén Brüsszelben ismét egyeztetnek az ügyben. Ha pedig még akkor sem születik megállapodás, Fico szerint nem fenyeget pánik, ezt még most, a csúcstalálkozón sem érezte, és az EU-nak más eszközöket kell majd találnia, mint hogy a hétéves költségvetés eredeti méretén keresztül megfelelő forrásokat találjon az új prioritásokra.
A miniszterelnök állítja, hogy az EU-nak van pénze arra, hogy havonta 1,5 milliárd eurót küldjön Ukrajnának, ahogyan 2023-ban is tette, amikor az Európai Bizottság ezt az összeget az állam normális működésének biztosítására, a bérek és nyugdíjak kifizetésére fordította a háború sújtotta országban. Az Európai Bizottság szerint az EU-nak csak 2024. március végéig vannak forrásai arra, hogy biztosítsa Ukrajna finanszírozását ezekre a célokra.