Szerda reggel tíz órától tanúként hallgatják meg Magyar Pétert a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen, ahova jogi képviselői, többek között Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter is elkísérte. Varga Judit volt férje – aki újabban pártalapításon dolgozik – azt ígéri: ma bebizonyítja, hogy a kormány is érintett a Völner–Schadl-ügyben, írja az Index.
Zoom
Fotók: Szollár Zsófi / Index
Magyar Péter a meghallgatásról előzetesen azt írta: ha a Völner–Schadl- (és társai!) ügyről lesz szó, akkor elmondja a hatóságnak a rendelkezésére álló összes információt, „ami után a kormány nem tehet mást, mint hogy lemond”.
Szerda reggeli bejegyzésében mindezt azzal egészítette ki, hogy „ha valamiért nem jutna eszükbe a Völner–Schadl és társai ügyében kérdezni”, akkor a kihallgatás végén jegyzőkönyvbe mondja mindazt, amit tud, és ő maga kéri tanúkénti meghallgatását abban az ügyben is.
„Hajrá, Péter”, „nem hagyjuk”, „nem félünk” – valamivel tíz óra előtt ezt skandálta a tömeg a Fővárosi Nyomozó Ügyészség épülete előtt. Magyar Péter a helyszínen elismételte mindazt, amiről korábban a bejegyzéseiben is beszélt, reményét fejezte ki, hogy a „Polt Péter-féle fideszes ügyészség” a Völner–Schadl-ügyről szeretné meghallgatni. Hangsúlyozta, hogy amikor kijön, egyeztet az ügyvédjeivel, és tájékoztatást ad a részletekről.
Zoom
Frissítés: micsoda dráma, életveszélyt vállal a legújabb megváltó a piperkőc életét finanszírozó rendszer ellen
Talán soha nem látja többé a barátnőjét, Polt Péterék feloldják savban, mint Dzsamál Hasogdzsi újságírót Szaúd-Arábia isztambuli nagykövetségén...
Így száll be a fideszes sajtó is az olcsó hősfaragásba:
Zoom
További frissítések: a kormány végzete kijött az ügyészségről - ma mégsem mond le Orbán, mert nem vitte el a bizonyítékokat
Elmondtam, hogy már Schadl György letartóztatása előtt fél évvel tudomása volt a kormánynak a nyomozásról és a titkos megfigyelésről – mondta Magyar Péter, miután kijött az ügyészségről szerda délután. Az állításom, hogy valaki tájékoztatta erről a kormány egyes tagjait, amikor erről nem lehetett volna senkit - írja a Magyar Hang.
Jövő hétre, március 26-ra van idézve újra kihallgatásra, akkor viszi magával a bizonyítékokat, amivel az állításokat bizonyítani tudja. Most azért nem vitte magával, mert nem tudta, hogy mi lesz a téma. Hangfelvételeim vannak – tette hozzá kérdésre válaszolva.
Nem lesz más választás, mint a lemondás
Az általam bemutatott bizonyítékok alapján a kormánynak nincs más választása, mint hogy benyújtsa a lemondását. És Polt Péternek sem – mondta. Azt mondta, hogy ezeket a bizonyítékokat a saját és családja védelmében készítette, és azért nem hozta őket eddig nyilvánosságra. Bízik abban, hogy ilyen egyértelmű bizonyítékok esetén az ügyészség sem szabotálhatja el a nyomozást. Gulyás Gergelytől és Varga Judittól vannak információm – tette hozzá, de nem mondta, hogy csak tőlük.
Az Index három pontban foglalta össze Magyar Péter ügyészségi látogatása utáni állításait:
  1. Schadl György Rogán Antal propagandaminiszter embere volt.
  2. A kormány már a meggyanúsítás és az őrizetbe vétel előtt tudott arról, hogy titkos megfigyelés zajlik, és erről Völner Pált is tájékoztatták. „Azt, hogy konkrétan ki mit tudott, és ki kit tájékoztatott, nem tudtam elmondani.”
  3. Rogán Antal és/vagy Rogán Antal emberei bementek az ügyészségre, és manipulálták, átírták, megmásították az ügyészségi iratokat.
Magyar a Telex helyszíni tudósítójának azt mondta, a rendőrök már közölték vele, hogy feljelentik, mert a hangfal bejelentésköteles, számos hasonló eljárás indult már ellene.
Állítja, több kormánytag is szerepel a hangfelvételein
Elmondása szerint a hangfelvételeken több kormánytag is szerepel, de azt nem mondta meg, hogy kik ők. Azt is mondta, hogy nem tudja, hogy Orbán Viktor tudott-e a megfigyelésekről, de a kormány több tagja tudott – írja a Magyar Hang.
A Telex kérdésére Magyar megkövette Dezső Andrást, túlzás volt, hogy propagandistának nevezte – mondta. Szerinte a HVG újságírójának fel kellett volna tennie a kérdést, kinek áll érdekében az, hogy épp most szivárogtatják ki a rendőrségről a jelentést, ami szerinte korábban titkosítva volt – hiszen ő nem ismerhette meg. Magyar szerint a jelentés eleve csak bűncselekmény útján kerülhetett ki a rendőrségről, és kezdeményezte, hogy vizsgálják ki a jelentés kiszivárgásának körülményeit.
Ő maga készítette a hangfelvételeket a NER-társakról - persze csakis az ország védelmében:
Az ügyészség közleménye a kihallgatásról:
A Fővárosi Nyomozó Ügyészség korrupciós bűncselekmény feljelentése elmulasztásának bűntette miatt indult nyomozásában ma tanúként hallgatta ki dr. Magyar Pétert. A hiteles tájékoztatás érdekében az ügyészség szükségesnek tartja a közérdeklődésre számot tartó ügyben tényszerű tájékoztatás kiadását.
1./
Dr. Magyar Péter korábban a médiában jelezte, hogy hivatali vesztegetésről és annak feljelentése elmulasztásáról van tudomása. E tárgyban több magánszemély tett feljelentést, amelynek nyomán a Központi Nyomozó Főügyészség szervezeti egysége, a Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyomozást rendelt el, ahogy erről sajtóközleményt is kiadott. Ezen eljárás keretében az ügyészség a tényállás tisztázása érdekében dr. Magyar Pétert tanúként idézte, az idézésre dr. Magyar Péter ma megjelent a nyomozó ügyészségen és tanúként vallomást tett.
2./
Vallomásában dr. Magyar Péter az úgynevezett Völner-Schadl ügyről közölt állításokat, amelyeket bizonyítékokkal nem tudott alátámasztani. Mivel dr. Magyar Péter azt állította, hogy nem tudta, milyen ügyben idézték, de rendelkezik bizonyítékokkal, erre tekintettel az ügyészség egy későbbi időpontra újra megidézte őt tanúként azzal, hogy ezen bizonyítékokat hozza magával. Ezek birtokában lehet majd értékelni a dr. Magyar Péter által elmondottakat.
3./
Magyarország Ügyészsége képtelen állításnak tartja, hogy a megnevezett ügyben bizonyítékot tartott vissza, vagy bárki az ügyészségen lévő bizonyítékot semmisített volna meg. Az eljárásban minden olyan személy vádlottként szerepel, akivel szemben vádemelésre alkalmas módon bizonyítani lehetett bűncselekmény elkövetését. Az ügyészség az iratok kezelése során minden tekintetben a törvényeknek – így elsősorban a Be. 246. §-ában írtaknak – megfelelően járt el.
4./
Az ügyészség dr. Magyar Péter azon – a vallomásában általa is hipotetikusnak nevezett – állítását ugyancsak visszautasítja, amely szerint bármelyik ügyész figyelmeztetetett volna bárkit az eljárásról. A nyomozás elrendelését megelőző előkészítő eljárást nem az ügyészség, hanem más hatóság végezte. Olyan állami szervet vagy személyt pedig, aki maga vagy a felügyelete alá tartozó szervezeten keresztül az előkészítő eljárás lefolytatásában részt vett, értelmetlen lett volna figyelmeztetni az eljárás tényéről, ez az állítás logikailag sem állja meg a helyét.
Az előkészítő eljárás adatai alapján a Fővárosi Nyomozó Ügyészség feljelentést tett, a Központi Nyomozó Főügyészség nyomozást rendelt el, gyanúsítotti kihallgatásokat foganatosított, a legfőbb ügyész kezdeményezte az országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, és a Központi Nyomozó Főügyészség vádat emelt.