A kormány felfüggesztené a köztisztviselők 2009-re vonatkozó 13. havi illetményének és jutalmainak kifizetését, továbbá csökkentené a 13. havi nyugdíjakra kifizethető költségvetési keretet. Gyurcsány Ferenc ezeket a javaslatokat viszi a frakció elé, hogy a szocialistáktól mandátumot kapjon az általa kezdeményezett ötpárti megbeszélésre. Gyurcsány tíz nappal ezelőtt úgy nyilatkozott, megőrzik a 13. havi nyugdíjat.
A távirati iroda értesülései a miniszterelnök azt indítványozza, függesszék fel a köztisztviselők 13. havi illetményének és jutalmainak kifizetését, valamint csökkentsék a 13. havi nyugdíjakra kifizethető költségvetési keretet. Ezeket az indítványokat viszi hétfőn este az MSZP elnöksége, majd a frakció elé, hogy a szocialistáktól mandátumot kapjon a keddi, általa kezdeményezett ötpárti megbeszélésre. Az egyeztetést azért hívta össze Gyurcsány, hogy konzultáljon a parlamenti pártok képviselőivel arról, mivel értenek egyet, mit tudnak támogatni, és mit nem a Nemzetközi Valutalappal kötendő megállapodásban.
A távirati iroda úgy tudja: az IMF elvárása az, hogy a készenléti hitelért cserébe Magyarország nagyjából 300 milliárd forintos kiadáscsökkentést hajtson végre jövőre, és ne GDP-növekedéssel, hanem lassulással számoljon.
 
Szűcs elismerte
Szűcs Erika szociális miniszter - aki eddig tagadta, hogy hozzányúlnának a 13. havi nyugdíjhoz – hétfőn már elismerte: egy olyan rendszert támogatna, amelyben maximálnák a juttatás összegét.
 
Költségvetési plafont szorgalmaz az IMF
Az elmúlt napokban szakértők 10-12,5 milliárd dollárra becsülték az IMF hitelkeret nagyságát, amire Magyarország számíthat.
Ami az IMF által nyújtandó készenléti hitel feltételeit illeti, úgy gondolták, hogy az várhatóan az államháztartási hiány további csökkentését, költségvetési plafon kitűzését és a nagy elosztási rendszerek karcsúsítását és reformját foglalja magába.

(MTI)

Sziasztok!
Ma egy 12,5 milliárd eurós IMF-kölcsönről cikkezett a baloldali sajtó.
Örömhírként tálalták, hogy Gyurcsányék újabb több mint 1 M Ft-os hitelterhet raknak minden magyar család nyakába.
A 12,5 Mrd Eur mai árfolyamon 3.375 milliárd forint, ami fejenként 337.500 Ft, egy négytagú családnak 1.350.000 Ft.

Örüljünk mi is, hogy a jövőben keletkező újabb 1.350.000 Ft-unkkal törleszthetjük majd - az adónkon keresztül - Gyurcsányék újabb hitelfelvételét.
Ebből a gazdaságpolitikából már nem sok lehet hátra, rövidesen jön a teljes csőd.
Üdv, hű olvasótok