Összehangolt akcióban csaptak le a rendőrök olyan bűnözőkre, akik az internetről pedofil tartalmakat töltöttek le. A magyarokat az Europol értesítette. Az Országos Rendőr-főkapitányság ma számolt be a részletekről.
54 házkutatás, eddig legalább 18 gyanúsított, tucatnyi lefoglalt számítógép és laptop, valamint VHS kazetták, CD és DVD lemezek százszámra. Ez az eredménye annak az összehangolt akciónak, melynek során 13 megyében és Budapesten találtak a rendőrök tiltott pornográf felvételeket tartalmazó adathordozókat.
A magyar hatóságokat az Europol értesítette. Ők észlelték, hogy két külföldi honlapot rendszeresen látogatnak hazai IP címekről, és innen pedofil tartalmakat töltenek le – közölteaz ORFK Bűnügyi főosztályvezetője. Tamás Gábor elmondta: nem merült föl, hogy ezek az IP-címek, illetve használóik egymást ismerték volna, és valamilyen nagyobb hálózatnak esetlegesen tagjai lennének. Önálló elkövetési magatartás volt valamennyiük részéről.
A rendőrség szakértői szerint az ilyen esetek is ráirányítják a figyelmet az internet veszélyeire. A pedofilok ugyanis sok esetben nemcsak leöltenek videókat vagy fényképeket a netről, hanem ha tehetik, kapcsolatba is lépnek a fiatalkorúakkal. Schiroky Vilmos, a Biztonságos Böngészés Program vezetője úgy véli, a gyerekek azzal már tisztában vannak, hogy az utcán hogyan viselkedjenek egy rosszindulatú felnőttel szemben, azt azonban még csak kevesen tudják, hogy mi a teendő hasonló helyzetben a világháló előtt. Elmondta, hogy a bűnmegelőzés szakembereivel közösen kidolgoztak egy ajánlást, amely tartalmazza a gyerekeknek, szülőknek és tanároknak is azokat az alappontokat, hogy hogyan lehet biztonságosabban használni az internetet.
Ennek része egy szűrőszoftver is, amit már 3000 iskolai és 2000 otthoni számítógépen használnak sikerrel. A program keresőszavak és kifejezések segítségével kontrollálja az internet használatot, így a fiatalok biztonságosan szörfölhetnek vagy csetelhetnek a világhálón.
(MR)