Bár Magyarország lakóinak harmada szegénységben él, harmada egyre jobban elszegényedik, mégsem felülről, nem a kormánytól, kizárólag saját magunktól várhatjuk a válság megoldását – ez a fő üzenete annak a szociális bolthálózati kezdeményezésnek, amelynek első üzletét a Ferencvárosban nyitották meg.
Egyre több a magyar. A Magosz kezdeményezésén túl örömteli változás, hogy a plázák mellett egyre több kifejezetten magyar árut kínáló bolt, sőt a XV. kerületben piac is működik már Budapesten. A közelmúltban a VIII. kerület, József körút 14. szám alatt nyílt meg a százszázalékosan magyar tulajdonú Mórakert Szövetkezet első fővárosi boltja, a szociális hálózat „első fecskéjéhez” hasonlóan kedvező áron kínál többek között zöldséget, gyümölcsöt, ivólevet, savanyúságot és tésztát. – Mórahalom önkormányzata a sok száz közül csak egy tulajdonosa a Mórakert Szövetkezetnek, azonban minden támogatást megadunk a munkahelyek teremtését, a vállalkozók túlélését, a magyar áruk terjesztését jelentő kezdeményezéseknek – mondta a Magyar Nemzetnek Nógrádi Zoltán, a Csongrád megyei település fideszes polgármestere.
Itt nincs egyiptomi krumpli, marokkói paprika, kínai fokhagyma, a polcokon sincs hamisított méz, ellenben megfizethető áron kaphatók a magyar gazdák hazai földben termelt zöldségei, gyümölcsei, fogyasztható, ízes és zamatos élelmiszerei – mutatott körbe a ferencvárosi Balázs Béla utca 7. szám alatti üzletében Bertók Mária Magdolna. Az üzletvezető asszony tegnap az eddig is élelmiszerboltként működő helyiségében nyitotta meg a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) által szervezett szociálisbolt-hálózat első állomását. Kérdésünkre, hogy miért vállalkozott erre, egyszerűen válaszolt: a csőd szélére sodródott kiskereskedők sorsában osztozva mentőkötél volt ez a kezdeményezés, nemcsak a számára, hanem a környéken élő kispénzű embereknek is.
A budapestiek, vásároljanak akár plázában, hipermarketben vagy akár csak egy éjjel-nappaliban, valószínűleg évekkel ezelőtt vehettek például egy kilogramm burgonyát 60 forintos áron, a vöröshagyma kilójáért sem fizettek mostanában 90, a paprikáért 500, netán a Jonagold almáért 120 forintot, de tojást sem kapni sok helyen 28 forintért.
– Mindenki jól jár, a gazda el tudja adni a termékét, az itt élők – akik közül sokan nemhogy a nagy bevásárlóközpontokba, de a nagykörútra sem tudnak kimenni – valóban olcsó, minőségi magyar élelemhez juthatnak – hangsúlyozta Bácskai János. A Belső-Ferencvárosban kiírt időközi országgyűlési választáson a Fidesz és a KDNP jelöltje, helyi önkormányzati képviselő Budai Gyulával, a Magosz szövetségi igazgatójával együtt még decemberben jelentette be a bolthálózat elindítását. A politikus szerint a IX. kerületi önkormányzat példamutatóan állt az ügyhöz, kiadva a szükséges engedélyeket. Emlékeztetett: a Magosz és a Fidesz ferencvárosi szervezete pénteken a Vágóhíd utcában, a tűzoltóság előtti parkolóban már hatodik alkalommal rendez vásárt. – A kerületben eddig négy vállalkozó jelezte, hogy nyitna szociális boltot, de a közeljövőben Terézvárosban, Zuglóban, más fővárosi kerületekben és a vidéki nagyvárosokban is terjeszkedhet ez a hálózat.
Hegedűs Zsuzsa szociológus elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy Magyarországon hárommilliónyian élnek a létminimum alatt, és ugyanennyien csúsznak lefelé, és ami a legfelháborítóbb, hogy egyre több gyermek éhezik. – Akármilyen válság van, rá kell jönnünk, hogy a megoldást nem várhatjuk felülről, semmilyen kormánytól, nekünk kell kézbe vennünk az ügyek intézését. Nem tűrhetjük tovább, hogy két hónap alatt százan vesztették életüket kihűlés miatt. Össze kell fognunk, és akkor jövő őszre az országban mindenütt lesznek ilyen szociális boltok – mondta.

Az ilyen hálózat nem új találmány, több önkormányzat is létrehozott már szociális boltokat például Angyalföldön vagy a Belvárosban. Ezekben az üzletekben nyugdíjszelvény vagy más igazolás bemutatásával vásárolhatnak az idősek vagy a rászorulók, esetenként több tíz százalékkal olcsóbban.
Jakab István, a Magosz elnöke, fideszes országgyűlési képviselő elmondása szerint a most alakuló hálózat boltjaiban bárki vásárolhat majd. – Nem attól leszünk szociálisak, hogy kirekesztünk. Sőt, a más európai országokban már bevált mintára az itt dolgozók valójában szociális foglalkoztatottak, így csökken a munkanélküliség, a lánckereskedelem kiszűrésével pedig olcsó magyar termékeket árulunk – fejtette ki. Hozzátette: természetesen a bolthálózat résztvevői vállalkozók, akik nyereségre is számítanak, különben tönkremennének. – Ha válság van, akkor az a legnagyobb luxus, hogy csak a múlt évben 25 ezer tonna meggy és százezer tonna alma rohadt meg a földeken – magyarázta.
(MN)