Amint arról egyes internetes honlapok hírt adtak, Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke balesetet szenvedett, amelynek következtében szinte teljesen elvesztette hallását.
A 2000 decembere óta költségvetési támogatásától megfosztott Magyarok Világszövetsége nyolc éve minimális létszámú hivatali személyzettel működik, például titkár és gépkocsivezető nélkül. Az MVSZ egyre hangsúlyosabb szerepvállalása következtében az elmúlt években sokszorosára nőtt hivatali teendők zömét az MVSZ választott tisztségviselői ingyenesen végzik.
A rá jutó munka mennyiségével közülük is kitűnik az MVSZ elnöke, aki a lassan egy évtizede tartó nélkülözés közepette szinte minden héten átdolgozott egy-két éjszakát azért, hogy a szövetségre
háruló teendők sokaságát elláthassa.
Különösen megfeszített munka jutott neki idén tavasszal, amikor rendszeressé váltak az átdolgozott éjszakák. Nagycsütörtökön reggel bekövetkezett a baleset. Idézünk Patrubány Miklósnak az MVSZ
Elnökségéhez írt tájékoztató leveléből: „Ekkor a negyedik, alvás nélkül egymást követő munkanapom
kezdődött volna el. Felmentem és lezuhanyoztam. A fürdőszobában fültisztító pálcikával a jobbik fülemet tisztítottam, amikor megszédültem, vagy lábon állva elaludtam, és nekidőltem a szekrény oldalának. Kezem pedig beütötte a fültisztító pálcikát mélyen a jobb fülembe, teljesen átszakítva a maradék jó fülem
dobhártyáját.”
A baleset következményeit súlyosbítja az a körülmény, hogy másik fülének hallása évtizedekkel korábban orvosi műhiba következtében súlyosan csökkent.
Az MVSZ elnökét még aznap kórházi ellátásban részesítették, a szükséges műtétről a döntést a jövő héten hozzák meg. A műtét szakszerű elvégzésére több felajánlás érkezett, többek között Svájcból is.
A világ magyar közösségei aggodalommal értesültek a történtekről. Többen imaláncot szerveztek Patrubány Miklós gyógyulásáért, aki ezúton mond köszönetet mindazoknak, akik együttéreznek vele.
Budapest, 2009. április 17.

MVSZ Sajtószolgálat