Nem lesz költségvetése csütörtökön a fővárosi önkormányzatnak, mivel egy állampolgár kifogást nyújtott be szerdán a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) azon határozata ellen, amelyben Kivágó Iván Györgynének adta ki a Hunvald György lemondásával szabaddá vált fővárosi szocialista képviselői mandátumot - írja az MTI, alább a fellebbezés szövege.

Tiba Zsolt főjegyző, a Fővárosi Választási Iroda vezetője elmondta, hogy a kifogást az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) továbbítják, amely háromnapos jogorvoslati határidőben bírálja azt el. Az OVB határozata ellen pedig bírósághoz lehet majd fordulni, amely újabb három napon belül dönt - tette hozzá.
A panasz benyújtása miatt elmarad az FVB által szerda délutánra jelzett mandátumkiadás. Emiatt csütörtökön továbbra sem lesz meg a Fővárosi Közgyűlésben az MSZP-SZDSZ koalíció egyfős többsége. Ez azzal szűnt meg, hogy a VII. kerületi ingatlanügyek kapcsán februárban előzetes letartóztatásba került Hunvald György, a városrész polgármestere, fővárosi szocialista képviselő. Az ellenzék többször jelezte, hogy jelenlegi formájában nem szavazza meg a költségvetést, amelyet egyébként március 16-án egy rendkívüli ülésen egyszer már el is utasított a közgyűlés.
Alább a fellebbezés, forrás: Kuruc.info

Jobbik Magyarországért Mozgalom
Budapest Munkacsoport
ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG
1051 Budapest, Roosevelt tér 1.

Tárgy: Fellebbezés
Tisztelt Országos Választási Bizottság!

Alulírott Kassab Adonis István a Fővárosi Választási Bizottság 23/2009. (IV. 26.) FVB. számú határozatával szemben, jogszabálysértésre hivatkozással, ezúton
fellebbezést
nyújtok be.
Indoklás
Az FVB fenti számú határozatával a Fővárosi Közgyűlés megüresedett képviselői mandátumát a Magyar Szocialista Párt (MSZP) fővárosi listájának 32. helyén szereplő Kivágó Iván Györgynének rendeli kiadni.
Kivágó Iván Györgynéről az elmúlt napokban kiderült, hogy a Magyar Népköztársaság Belügyminisztériumának III/II-es Főcsoportfőnökség 8-as osztályának „B” alosztályán dolgozott, vagyis az 1990-es rendszerváltással – elviekben – megszűnő kommunista diktatúra kiszolgálója volt. Hangsúlyozni kívánom, hogy az FVB-nek a határozata meghozatalakor e tényt nem kellett ismernie.
Az időközben napvilágra került információk olyan új és bizonyított tények, melyek alapján megállapítható, hogy az MSZP jelölése, valamint az FVB határozata jogszabályt-, az 1949. évi XX. törvény – a Magyar Köztársaság Alkotmánya – 2.§ (1), illetve 3.§ (2) bekezdéseiben foglaltakat sérti.
Az 1949. évi XX. tv. 2.§ (1) szerint a Magyar Köztársaság (…) demokratikus jogállam.
A 3.§ (2) szerint a pártok közreműködnek a népakarat (…) kinyilvánításában.
Álláspontom szerint 2009-ben, lassan 20 évvel a rendszerváltásnak nevezett politikai fordulat után, egy demokratikus jogállamban még egy demokratikus keretek között politikai mandátumokhoz jutó párt sem delegálhat az előző, diktatórikus rendszert kiszolgáló személyt aktív politikai pozícióba, nevezetesen a Fővárosi Közgyűlés képviselői székébe. Ezen döntésével ugyanis megsérti a Magyar Köztársaság Alkotmányát, a köztársaság és a demokrácia eszméjét. Továbbá nem működik közre a népakarat kinyilvánításában, amivel szintén alkotmánysértő állapotot idéz elő.
E tényt támasztják alá a Magyarországon legálisan működő pártok nyilatkozatai is. Például
a FIDESZ szerint a delegálás az alkotmányosság szellemiségének semmibevételéről tanúskodik.
Mindezek alapján, de a száraz jogi tények fennállásától függetlenül is, az országban kialakult és tapasztalható kiélezett politikai és társadalmi helyzetre tekintettel az Országos Választási Bizottságnak (OVB) erkölcsi kötelessége az FVB döntésének megsemmisítése. Az MSZP politikai ámokfutásához, a választók nyílt provokálásához az OVB nem asszisztálhat.
Kérem, hogy a fellebbezésnek szíveskedjenek helyt adni.
Budapest, 2009. április 29.
Tisztelettel:
Kassab Adonis István s.k.
A JOBBIK budapesti alelnöke