75 ezer forintos pénzbüntetést kapott az a férfi, aki hat évvel ezelőtt ittasan, szabálytalanul közlekedve elütött egy motorost, aki belehalt sérüléseibe. Az ítéletről csak most – külön kérésre – tájékoztatták az elhunyt családtagját, így derült ki, hogy a halált okozó ittas járművezetésből" csupán „ittas járművezetés vétsége" lett - írja a szoljon.hu.
Az akkori rendőrségi jegyzőkönyvek, műszaki szakértői vélemények szerint a motoros a megengedett sebességet betartva, szabályosan közlekedett, egy előtte lassan haladó konvoj előzésébe kezdett, mikor egy kisteherautó szabálytalanul nagy ívben elékanyarodott. Az ütközést nem tudta elkerülni, fékezés nélkül csapódott a kocsi elejének, 32 métert repült, súlyos fej-, gerinc- és belső sérülést szenvedett. Az orvosszakértői vizsgálat megállapította, hogy a teherautó sofőrje ittas volt, a vérvétel alapján a baleset időpontjában 2.24-2.34 g/l (ezrelék) között lehetett a véralkoholszintje.
A baleset 2003-ban történt, 2007 végéig összesen kilenc tárgyalás volt az ügyben, az utolsón 2 év 6 hónap letöltendő szabadságvesztést kapott a sofőr, aki akkor fellebbezett az ítélet ellen. Az azóta eltelt másfél évben nem értesítették az elhunyt szüleit a bíróságról, most is csak külön kérésre küldték meg a jogerős bírósági ítéletről tájékoztató levelet.
(HVG)