SS-egyenruhában jelent meg egy divatbemutatón Konstanca román polgármestere – ferdít az MTI. Mint elítélendő és megvetendő bűncselekményt állítja be hozzátéve, hogy a szociáldemokrata párttagsággal rendelkező politikus több alkalommal is a rendőrség látókörébe került korrupciós ügyei miatt.

Nos, akkor egy ferdítés helyreigazítása: nem az SS, hanem a Wehrmacht egyenruhájában jelent meg a polgármester. A viseletről eltávolította a horogkeresztes karszalagot, egyedül egy Vaskereszt fityegett a mellén. De a zsidóknak és jól fizetett bérenceiknek még ez is sok volt.
Az MTI-vel szemben mi tegyük hozzá: Radu Mazare a bukaresti tévé felháborodott riporterének arra a kérdésére, hogy nem zavarja-e őt, hogy a náci hadigépezet civil polgárokat is megölt, a román politikus meglehetősen frappánsan válaszolt: „A világ minden hadserege öl embereket. Itt, a mi időnkben román katonák gyilkolnak Afganisztánban”, majd hozzátette, hogy csodálja a németeket, amiért oly „szigorúan szervezettek” tudtak lenni.

A román sajtó, akárcsak a magyar társa ilyen esetben, felháborodva közli, hogy Radu Mazare az országot is lejáratta a külföld előtt, hisz – érvelnek ők – a Haaretz is cikkezik „a zsidókat ijesztegetni vágyó” polgármesterről. Nem használt a polgármester azon érve sem, hogy ő egyszerűen a Valkűr című filmből inspirálódott, vagyis egy magas rangú német katona – aki a világot kívánta megszabadítani egy „diktátortól” - volt a politikus múzsája.
Az MTI hozzáteszi, hogy a polgármestert már több alkalommal is kihallgatták korrupciós ügyek végett. Tegyük hozzá, ez Romániában majdhogynem mindennapos. Létezik egy Nemzeti Korrupcióellenes Osztály (Departamentul National Anticoruptie, rövidítve: DNA), amely szervezet bármilyen ellenőrizhetetlen információra lecsap, így sokszor kerülnek valóban ártatlan politikusok és üzletemberek a látókörébe.
Amúgy meg Romániában a korrupció olyan, mint a csapvíz, senki sem szereti, ám mindenki használja.
(EVZ, MTI korrigálva)