A Közbeszerzések Tanácsához fordult a budapesti Jobbik.
Ez év őszén lejár a Centrum Parkoló Kft. 10 éves parkolási díjbeszedési joga a Főváros VI., VII., VIII. kerületeiben. E három önkormányzat a nyári szünet előtt egymással egyeztetve közbeszerzési pályázatot írt ki a parkolási díjbeszedés folytatására, további 10 éves időtartamra. Álláspontunk szerint a pályázati kiírási feltételek gyakorlatilag egy olyan vállalkozásra illenek, amely az elmúlt három évben egy fővárosi kerülethez mérhető nagyságú településen önkormányzati tulajdonú parkolóhelyeket üzemeltetett és jelenleg is ilyen tevékenységet végez.
Természetesen nincs jogunk azt állítani, hogy a pályázatot a Centrum Parkoló Kft. fogja megnyerni, de jelentős összegű fogadásokat szívesen kötünk erre!
A pályázati felhívásban meghatározott részvételi feltételek – a gazdasági és pénzügyi alkalmasság, valamint a műszaki és szakmai alkalmasság – indokolatlanul szűkítik a pályázatban résztvevők lehetséges körét, így korlátozzák a gazdasági versenyt. Ebből adódóan a közérdek és az ajánlattevők érdekeinek maradéktalan érvényesülése végett, a Jobbik a Közbeszerzések Tanácsához tett bejelentést, melyben a pályázati kiírás törvényességi vizsgálatát kéri.
Az ajánlattevők körét jelentősen szűkíti, hogy a közbeszerzés kiírása előtti közvetlen három évben már parkolóhelyeket kellett üzemeltetnie, melyből legalább 600 millió forint nettó forgalmat kellett elérni. További indokolatlan szűkítés, hogy egyébként – a parkolás üzemeltetéstől függetlenül – a teljes forgalmának nettó 1 milliárd forint körüli összeget kellett kitenni. Szűkítő tényező a több ezer darabban megállapított, három évben üzemeltetett parkoló-férőhely szám, sőt azok önkormányzati, vagy közterületi jellegének meghatározása (VIII. kerület). Az üzemeltetett parkolóórák magas száma szintén csökkenti a lehetséges ajánlattevők körét.
Végezetül gyakorlatilag minden olyan pályázót kizárnak az ajánlatkérő önkormányzatok, akik bár rendelkeznek parkolás üzemeltetési tapasztalattal, de ezt nem önkormányzati megbízással összefüggésben szerezték: A kiírás szerint ugyanis az ajánlattevőnek referenciával kell rendelkeznie arról, hogy a kiírást közvetlenül megelőző három évben önkormányzati parkolók üzemeltetése során pótdíjazási feladatokat látott el.
Ugyanakkor a kerületi parkolási díjak beszedését az önkormányzatok maguk is el tudnák végezni, mivel a parkolójegy kiadó automaták a Centrum Kft-től átkerülnek az önkormányzatok tulajdonába! Vagyis, közbeszerzési pályázat kiírására egyáltalán nem volna szükség! Az elmúlt 10 év tapasztalata a bizonyíték arra, hogy a parkoltatás igencsak jövedelmező vállalkozás; számításaink szerint az önkormányzatok dupla összegű bevételre tehetnének szert, ha maguk vállalkoznának a feladatra és nem egy kft-vel üzletelnének.
Nyilván az érintettek felháborodnának, ha esetlegesen korrupciót gyanítanánk a háttérben, ezért inkább érdeklődve várjuk válaszukat arra a kérdésre, hogy a 10 éve botrányokkal kísért és az emberek számára pénzügyileg átláthatatlan külső vállalkozós modellt miért nem adják fel?
A JOBBIK megtisztítja Budapestet!
Budapest, 2009. július 21.
Pintér Attila, józsefvárosi alelnök
Gyenge Zsolt, terézvárosi alelnök, önkormányzati képviselő