Már hetek óta keringtek a hírek az SZDSZ-ben: "Magyar Bálint már megint szervezkedik". Először új pártról, majd egy nőszervezet megalakításáról szóltak a pletykák, majd felvetődött, hogy egyesületet hoznának létre, amely esetleg egy új párt csírája lehetne. Végül a Szabadelvű Polgári Egyesületet (SZPE) alakították meg hétfőn.

A 18 fős parlamenti SZDSZ-frakció 5 tagja: Kuncze Gábor és Magyar Bálint volt pártelnökök (mint alapítók), valamint Hankó-Faragó Miklós, Sándor Klára és Világosi Gábor (mint vezetőségi tagok) részvételével Szabadelvű Polgári Egyesület (SZPE) alakult. Ezzel közelebb került az intézményes szakadáshoz az SZDSZ - írja a Népszabadság.
Már napokkal ezelőtt sejteni lehetett, hogy többről lehet szó, mint egyszerű egyesületről, bár arról ellentmondásos hírek terjedtek el, hogy „mennyire politikai" a szervezet, amelynek létrehozásáról gondolkodnak a Retkes Attila irányvonalával elégedetlen zsidók.
A hétfőn közzétett alapítói nyilatkozattal a kételyeket eloszlatták, eszerint ugyanis ma Magyarországon politizálás helyett látszatpolitizálás zajlik, a társadalmi közmegegyezést ócska demagógia helyettesíti: „Sokan vagyunk, akik ma Magyarországon úgy érezzük: a polgári értékrendnek nincs ma Magyarországon megfelelő képviselete" - írják.
(FN nyomán)
Korábban írtuk: Megalakult a Szabadelvű Polgári Egyesület (SZPE) – derül ki az egyesület elnökségének közleményéből. Az egyesületet hét főből álló elnökség vezeti, amelynek tagja a pedofil Hankó-Faragó Miklós, Sándor Klára és Világosi Gábor SZDSZ-es országgyűlési képviselők mellett Ara-Kovács Attila, Litván Györgyné, Subasicz Éva és Wittinghof Tamás.
Az alapítók szerint a magyar demokrácia, húsz évvel a rendszerváltás után, tévúton jár. A társadalom végletesen megosztott, az erőszak és türelmetlenség ijesztő méreteket ölt, veszélyezteti a mindennapok fizikai és lelki biztonságát. Az alkotmányos jogok sokak számára még mindig csak papíron léteznek, a kiszolgáltatottság láthatatlan rendszerei megakadályozzák, hogy a valóságban is azonos lehetőségeket kapjanak a tanuláshoz, a munkához, az egészséges élethez, a jómód megteremtéséhez. A közteherviselés még mindig nem valósult meg: túl kevesekre hárul a feladat, hogy megteremtsék a társadalom anyagi jólétének feltételeit. Politizálás helyett látszatpolitizálás zajlik, a társadalmi közmegegyezést ócska demagógia helyettesíti - áll az SZPE közleményében.
Az elnökség szerint újra kell fogalmazni a közmegegyezés iránti vágyat. Szerintük ma Magyarországon úgy érezzük: a polgári értékrendnek nincs ma Magyarországon megfelelő képviselete. Éppen ezért alapították meg a Szabadelvű Polgári Egyesületet, hogy fórumot biztosítsanak azoknak, akik hisznek a polgári demokráciák alapértékeiben.
A Szabadelvű Polgári Egyesület meg akar szabadulni azoktól az ideológiai béklyóktól, amelyek a 21. századra dogmává silányultak: az értelmes vitát, a megegyezést és a társadalmi kiegyezést tartja fontosnak. Az elharapózó félelemkeltés, erőszak és gyűlölet ellen minden demokratával kész a szövetségre: mérsékelt konzervatívval és szociáldemokratával egyaránt. Célja a kiegyensúlyozott, jómódú, derűs és európai - azaz a polgári - Magyarország megteremtése - zárul a közlemény.
(FH nyomán)