A magyar-ukrán határon szolgálatot teljesítő magyar vám és pénzügyőrök, valamint a határrendészeti feladatokat ellátó rendőrök szájmaszkot és nejlonkesztyűt viselnek; az Ukrajnába tartó határátlépők száma a mindenszentek ünnepe ellenére alaposan megcsappant; a kisvárdai patikákban órák alatt több védőfelszerelés fogyott, mint máskor hónapok alatt.
Az újinfluenzás megbetegedések és halálesetek miatt keleti szomszédunknál drasztikus intézkedések születtek. Az ország kilenc nyugati megyéjében - egyebek között a Magyarországgal szomszédos Kárpátalján - karantént vezettek be, azaz három hétre bezárják az iskolákat és nem tartanak tömegrendezvényeket. A halálesetek száma folyamatosan nő: a hétvégén Viktor Juscsenko, az állam elnöke bejelentette, hogy az országban eddig negyvennyolc ember halt meg influenza következtében, több tízezren szenvednek vírusos eredetű légzőszervi megbetegedésben, s közülük sokezer beteget kell kórházban ápolni.
- Nagyon félnek odaát, az emberek nem akarnak busszal és vonattal utazni, ezért Lembergben minden taxi folyamatosan foglalt - mondja érdeklődésemre az ukrán állampolgárságú Ignáth András, aki szombat délelőtt Záhonynál lépte át a határt Ukrajna felől. Hozzá hasonlóan keleti irányból folyamatosan jönnek az utasok, de kifelé nagyon kevesen mennek. Magyar oldalon hosszú percekig tétlenül látok álldogálni négy, szájmaszkot viselő vámost, amint utazóra várnak - ilyet ritkán tapasztalni a máskor oly nagy forgalmat bonyolító határátkelőn.
A nagycserkeszi Retykó Tibor - aki szintén Ukrajna felől jön - azt állítja, hogy a határhoz közeli vasútállomások szinte kiürültek.
- A vasutasok mind maszkban vannak - magyarázza -, de utas nagyon kevés van.
A rossz hírek ellenére nem tapasztalni pánikhangulatot sem a magyarok, sem az ukránok részéről.
- Én nem félek, mert tegnap beoltattam magam - közli egy középkorú kisvárdai férfi, aki, mint rajta kívül oly sokan, csak tankolni ment át Ukrajnába, alig negyedórára.
- En se felek - teszi hozzá tört magyarsággal egy ukrán állampolgárságú fiatalember -, de az nagyon furcsa, hogy nincsen gyogyszer az ukrán patikákban! Miért nincsen?
Ez nem csak neki tűnt föl, hanem az ukrán kormánynak is. Mivel az ottani patikák nagy részében kifogytak a készletek, a kormányfő bejelentette: elképzelhető, hogy megvonják a működési engedélyt azoktól a gyógyszertáraktól, amelyek nem rendelkeztek minimális gyógyszerrel a vírus ellen, vagy pedig túl drágán árulják ezeket. Ezért sokan a magyarországi patikákba jönnek vásárolni. Az igény óriási.
- Máskor egy-két darab szájmaszkot adunk el naponta, most pár óra alatt elfogyott vagy háromszáz - tudom meg Sohajdáné Szűcs Erzsébet szakgyógyszerésztől, a kisvárdai Balzsam Patika vezetőjétől.
A határhoz legközelebb ez a gyógyszertár teljesített ügyeletet a hétvégén. Sohajdáné Szűcs Erzsébet szerint a vásárlók többsége Ukrajnából jött, szájmaszkot, kesztyűt, kézfertőtlenítő szereket, valamint immunerősítőket és vitaminokat vásároltak.
Természetesen érdeklődnek a betegség elleni vakcina iránt is, de - mint előzőleg megtudtam - az csak európai uniós igazoló számmal ellátott receptre kapható, s mivel Ukrajna nem uniós ország, a szer nem adható ki ukrán receptre. A patika vezetője elmondja, hogy másfél hete húsz darabot rendelt a vakcinából, s két nap alatt elvitték mindet, az új szállítmány e hét elején várható. Arra a kérdésemre, hogy a magyar vásárlók körében tapasztalt-e félelmet az ukrán helyzett miatt, Sohajdáné Szűcs Erzsébet azt válaszolja: péntek délután derült ki, hogy milyen súlyos a helyzet Ukrajnában, ezért nagyon sokan még nem is értesültek róla. Mondandóját megerősíti két záhonyi anyuka is. Mindketten a városka főutcáján babakocsiban tologatják kisgyermeküket, s amikor megkérdezem tőlük, hogy az ukrán helyzet miatt beoltatjáke a kicsiket, nagyot nézek:
- Milyen ukrán helyzet? Nem tudunk semmiről.
Náluk sokkal jobban aggódnak a magyar vámosok és a határon szolgáló rendőrök. A dolgozókat ugyanis nem nyugtatta meg teljes mértékben a számukra soron kívül beadott védőoltás. Attól tartanak, mire a száz százalékos védettség kialakul a szervezetükben, addig több fertőző beteggel találkozhatnak. Egy fiatalember - akinek az édesanyja a határátkelőn dolgozik - azt mondja: nagyon félnek az emberek, köztük az anyja is, ezért sokan azt szeretnék, ha a következő pár hétre lezárnák a magyar-ukrán határt. Aztán hozzáteszi:
- De az anyukám is tudja, hogy ennek sajnos kicsi a valószínűsége.
(Nol)
Kárpátaljai olvasónk  kiegészítése: Tisztelt Kurucok! A "Megrohanták az ukránok a magyar patikákat" című cikkükre szeretnék reagálni, ill. némi infót szolgáltatni!
Én Kárpátaljáról származom, de már rég Budapesten élek, és rendszeres olvasójuk vagyok. Szüleim, a családom jelenleg is Kárpátalján van. Az ő elmondásaik alapján az ukrajnai helyzet kétségbeejtő. Az emberek pánikban vannak.
Az ok, amiért az ukrán állampolgárok Magyarországon vásárolják a gyógyszereket, egész egyszerű. Otthon már kiürültek a patikák. A gyógyszertárak többségébe be sem lehetett jutni, mert annyi ember van bent. Mindezek mellett, a megfelelő gyógyszerekből nem is lehet kapni. És ha igen, akkor azt kb. dupla áron mint általában. Például a maszkoknak eddig 80 kopejka volt az ára, de nem kellett a kutyának sem. Most 1,50 hrivnyába kerül. Egy fajta immunerősítő eddig 30 hrivnya volt jelenleg 80-ért kapható. (Egy biztos, ez a pánik hangulat a gyógyszertáraknak nagy haszonnal jár)
Már citromot sem lehet venni, mert azt is felvásárolták, C-vitamin tartalma miatt.
Állítólag (ezt nem tudom megerősíteni, lehet, hogy csak mende-monda), a kormányfő bejelentette: " Nincs oltóanyag, mindenki igyon meg reggel egy feles pálinkát."
"A rossz hírek ellenére nem tapasztalni pánikhangulatot sem a magyarok, sem az ukránok részéről."
Az ukránok részéről sajnos ez nem igaz. Nagyon is pánikszerű a hangulat. Mint már említettem az emberek megrohamozták a gyógyszertárakat. Aki meg teheti inkább ki sem mozdul otthonról, csak a legszükségesebb esetekben.
Már több kárpátaljai barát, ismerős, megkeresett azzal, hogy milyen módon lehet hozzá jutni az oltó anyaghoz. A legdurvább az egészben, hogy az egészségügyi dolgozók semmilyen utasítást, felvilágosítást nem kaptak ebben az ügyben, mindösszesen annyi, hogy ha valaki hoz magával oltóanyagot, mindegy honnan, azt nyugodtan adják be neki.
Összegezve az egészet, az emberek félnek, többségük pánikban van és az ország vezetősége teljesen felkészületlen.
Remélem, levelemmel hozzá tudtam járulni a munkájukhoz!
Jó egészséget és kitartást! Adjon az Isten! Szebb Jövőt!  (V.  A.)