Az új típusú influenza vírusát mutatta ki a gyorsteszt egy olyan férfiban, aki másfél hónapja megkapta a védőoltást. Teljes bizonyossággal csak akkor jelenthető ki a debreceni Kenézy Kórházban kezelt rendőrről, hogy valóban az új típusú influenzában szenved, ha megérkezik Budapestről a fertőző betegségek diagnosztizálására alkalmas, speciális vizsgálat eredménye.
A 29 éves férfi állapota sokat javult, már nem szorul gépi lélegeztetésre. A Debreceni Városi Televízió értesülése szerint a beteg rendőr két gyermekét a klinikán ápolják. A hírt a Debreceni Orvostudományi Egyetem nem kommentálta. Falus Ferenc országos tiszti főorvos szerint a védőoltás nem ad száz százalékos védettséget az influenzával szemben.
Az oltás védőhatása életkori csoporttól függően változó, az átlagos védőhatását 70 és 80 százalék között tételezzük fel. Ez azt jelenti, hogy 20 százalékban az oltás sem véd meg mindentől – közölte a HírTV-vel Falus Ferenc. Hozzátette: „azt reméljük, hogy aki oltott, annál enyhébben zajlik le a betegség, mintha az oltást nem kapta volna meg”.
(HírTV)