Az ország egyik legnagyobb, 18 lyukú golfpályájának megépítésére indult az a tízmilliárd forintos beruházás, amelynek még 2002-ben adott szabad utat a pátyi önkormányzat egy 120 hektáros, Telkivel közvetlenül határos területen. Az idén októberben bemutatott tervek azonban váratlan meglepetéssel szolgáltak: az új tervek az eredeti érték tízszeresével, már százmilliárdos projekttel számolnak, ahol 300 villa, 600 ikerház és 1400 lakás, hotelek, konferencia-központ, uszoda, iskola és óriáspláza épülne a golfpálya körül.
A több mint kétezer lakóingatlan létesítése nem zárja ki, hogy a jelenlegi Páttyal közel azonos lakosságszámú lakópark jöjjön létre az anyatelepüléstől viszonylag távol, Telki közvetlen szomszédságában, amelynek pusztán az autóforgalma is beláthatatlan következményekkel járhat a már most is súlyos közlekedési gondokkal küzdő térségben.
A Zsámbéki-medencében eddig nem tapasztalt, szokatlan erejű lakossági ellenállás szerveződik a beruházás elfogadható keretek között tartása érdekében. Az idő sürget, mivel december 10-én lejár az a harminc napos határidő, amíg véleményezni lehet a pátyi településszerkezeti tervmódosítás elvileg november 11. óta kifüggesztett dokumentumait.
A hétvégén megkezdte működését a www.patynemelado.com honlap is, melyet névtelenségbe burkolódzó készítői (az oldalt "a Zsámbéki-medence civiljei, Páty, Telki, Budakeszi, Budajenő, Perbál, Zsámbék lakosai, érintettek és szimpatizánsok szerkesztik") az ÜGY weboldalának szánnak, tájékoztatásul az érdeklődők és a sajtó számára.
Ez utóbbi honlapon a telki Kokukk Egyesület, a pátyi Zsámbéki-medence Tájvédelmi Egyesület és a Pátyi Szülői Egyesület szervezésében arra buzdítanak, hogy az érintett települések lakosai közül minél többen juttassák el levélben tiltakozásukat a pátyi önkormányzathoz, a harminc napos határidő lejárta előtt, lehetőleg még ezen a héten postán tértivevénnyel vagy személyesen, átvételi elismervény kérése mellett. Ehhez segítségül előre megfogalmazott leveleket adnak közre, külön a pátyi, a telki és a többi (budakeszi, budajenői, perbáli, töki és zsámbéki) lakos számára. A levelek szövegét nem ajánlják megváltoztatni, mivel törvényi hivatkozásokat és jogi érveléseket tartalmaz.
A levelek alapvetően a tájékoztatás hiányával érvelnek, s az érvek a hivatkozott jogszabályi helyek szerint is, de a demokratikus alapelvek és erkölcsi szabályok mentén vizsgálva a helyzetet, minden bizonnyal megállják a helyüket. A levélírók a pátyi rendezési terv jelenlegi módosítási eljárásának megszüntetését és új eljárás indítását kérik a pátyi képviselő-testülettől.