Nem csak a katonatiszteket nyilvánította bűnösnek néhány évtizeden át az utókor: a korabeli haditechnikai eszközök is pusztulásra ítéltettek. A Hadtörténeti Intézet most a Toldi, Botond és Turán típusú magyar harci járművek hazahozataláról tárgyal.
„A második világháború után nemcsak a Donnál harcoló magyarok minősültek a politikai rendszer számára vétkesnek, de azok a harceszközök is, amelyeket használtak. Az ötvenes-hatvanas években valóságos géprombolás folyt, hogy a múlt relikviái megsemmisüljenek, és mára szinte nem is maradt az országban példány a fronton használt harci járművekből” – mondta el a Muemlekem.hu-nak a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója.
Dr. Holló József tábornok hozzátette: Moszkvától nyolcvan kilométerre, Kubinka városában, a hadtörténeti múzeumban vannak Toldi, Botond és Turán típusú magyar harci járművek. Már felvették velük a kapcsolatot, így van remény arra, hogy néhány darabot meg tudjon vásárolni a magyar múzeum.
„Ezek a járművek éppúgy nem bűnösök, ahogyan a katonák sem voltak azok” – véli Holló tábornok. „Érdemes volna bemutatni őket, hiszen a magyar technikatörténet fontos példányai.”
(Műemlékem)