A terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmény miatt Budaházy György és társai ellen a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő büntető ügyben a nyomozási bíró – a főügyészségünk indítványával egyezően – a pénteki napon tartott ülésén 2010. április 19. napjáig meghosszabbította Budaházy György előzetes letartóztatását – olvasható az ügyészség közleményében.
A 2009. június 19. óta előzetes letartóztatásban lévő Budaházy vonatkozásában – a bíróság álláspontja szerint is – "fennáll az eljárás meghiúsításának, illetve a bűnismétlésnek a veszélye", illetve "Budaházy jelenléte az eljárásban csak a legszigorúbb kényszerintézkedés fenntartásával biztosítható". A nyomozási bíró végzése nem jogerős, mivel a gyanúsított és a védője fellebbezést jelentett be a döntés ellen. A büntetőügynek jelenleg 16 gyanúsítottja van, akik közül – Budaházy Györggyel együtt – jelenleg 11 személy van előzetes letartóztatásban – szerepel a nyilatkozatban.
Budaházy Györggyel szemben a főügyészségünk e héten további olyan bűncselekmények megalapozott gyanúját közölte, amelyekkel kapcsolatban a csoport több tagját már korábban gyanúsítottá nyilvánította. Budaházy panasszal élt a gyanúsításközlés ellen, majd megtagadta a vallomástételt – teszik hozzá.
(MNO)