A Fidesz áll az élen a Szonda Ipsos felmérésében. Az MSZP stagnál, a Jobbik javított, a többi párt pedig a küszöb alatt teljesített a február elején végzett közvélemény-kutatáson.


A Fidesz nagyjából negyedmillió szimpatizánst veszített az elmúlt egy hónapban - derül ki a Népszabadság által ismertetett közvélemény-kutatásból. A Szonda-Ipsos adatai szerint a veszteségeket főképpen a nyugdíjasok, valamint az alacsony iskolázottságúak körében szenvedte el az álellenzéki párt; a távozókból egyelőre bizonytalanok lettek.
Az MSZP tábora változatlan, a múlt hónaphoz hasonlóan ezúttal is a választókorú népesség 14 százaléka támogatja.
A Fidesz 32 százalékot vonz, a Jobbikkal 7 százalék szimpatizál. A radikális párt pozíciói valamelyest erősödtek, ugyanis a biztos pártválasztók körében az eddigi legjobb közvélemény-kutatási eredményt, 14 százalékot ért el. A Fidesz itt is rontott, 63-ról 58 százalékra, az MSZP pedig lényegében a múlt hónaphoz hasonlóan teljesített.
Nem változott a többi párt támogatottsága sem: az MDF-nek 2, az SZDSZ-nek és az LMP-nek 1 százaléknyi eltökélt választója van, a KDNP statisztikai értelemben mérhetetlen.
A Szonda Ipsos elemzéséből az is kiderül, hogy az elmúlt egy hónapban 43-ról 46 százalékra emelkedett a választási kedv, de négy évvel ezelőtt 58 százalékos volt a részvételt tervezők aránya. A bizonytalanok és passzívak aránya is szokatlanul magas: 42 százalék, szemben a 2006-os 31 százalékkal.
(InfoRádió nyomán)