A Fidesz tudomásul veszi Sólyom László köztársasági elnök döntését, hogy aláírta a holokauszttagadást büntető Btk.-módosítást – mondta az MTI-nek a párt frakcióigazgatója szerdán. Répássy Róbert hangsúlyozta: ha a Fidesz és a KDNP képviselői az áprilisi választásokon többségbe kerülnek a parlamentben, "az új Országgyűlés nem fog különbséget tenni a nácizmus és a kommunizmus áldozatai között".
A Fidesz frakcióigazgatója kijelentette: „Azonos mércével fogjuk mérni a nemzetiszocialista és a kommunista diktatúrák bűneit”. Az MTI kérdésére, hogy ennek hogy teremtik meg a jogszabályi hátterét, azt válaszolta, erről egyelőre nem tud többet mondani, mert meg kell vizsgálniuk a törvényt. A politikus hozzátette: feltételezi, hogy akik korábban alkotmányossági problémákat fogalmaztak meg, beadvánnyal fordulhatnak majd az Alkotmánybírósághoz.
Répássy Róbert szerint a jogszabály büntetőjogi szempontból abszurd helyzetet fog teremteni. Ennek alátámasztásául példaként említette, hogy "aki nem tagadja a holokausztot, hanem helyesli azt, vagy az elkövetők nézeteivel azonosul, annak nem kell büntetésre számítania". A politikus emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság háromszor alkotmányellenesnek nyilvánította az úgynevezett gyűlöletbeszéd-törvényt.
(MTI)