A Jobbik Magyarországért Mozgalom mély megrendüléssel értesült a lengyel nép elnökét, vezetőit, családtagjaikat, valamint kíséretüket ért tragédiáról. A Jobbik Külügyi Kabinete a Párt elnökségének és tagjainak nevében is őszinte részvétét fejezi ki a lengyel nép felé.

A tragédia annál is fájóbb számunkra, mert nemzeteink sorsának alakulását a történelem oly sokszor egybekötötte. A lengyel néppel és a gyászoló családtagokkal mélyen együttérzünk.

Jobbik Magyarországért Mozgalom
Külügyi Kabinet

Magyarország rendeljen el gyásznapot

A világ magyarsága megrendülten vette tudomásul azt a szörnyű tragédiát, amelynek során életét vesztette a testvéri Lengyelország államfője, Lech Kaczynski és felesége, a lengyel állam számos vezető tisztségviselője, a hetven évvel ezelőtti Katyn-i népirtás áldozatainak hozzátartozói és a kérdés kutatói, szakértői.

Osztozunk lengyel testvéreink nagy gyászában.
A Magyarok Világszövetsége kezdeményezi, hogy a magyar állam rendeljen el gyásznapot a testvéri Lengyelország állami vezetőinek temetése napján.

Sajnálatosnak tartjuk, hogy Lengyelország államfőjét, Lech Kaczynski-t nem hívták meg a pár nappal korábban megtartott hivatalos megemlékezésre, amelynek során Oroszország bocsánatot kért a lengyel nép ellen 1940-ben, a Katyn-i erdőkben elkövetett népirtásért. Ha ez megtörtént volna, akkor Lengyelország államelnöke nem kényszerült volna erre a tragédiába torkolló magánlátogatásra.
Érthetetlen, hogy a kiválóan felszerelt szmolenszki katonai repülőtéren nem tudták biztonságosan földre vezérelni azt az elnöki repülőgépet, amelyet ugyancsak Oroszországban gyártottak és ugyanott végezték el főjavítását.
A „Katyn-i szörny” újabb áldozatokat követelt. A Katyn-i lengyel áldozatok sora immár államelnökkel, magas rangú állami vezetőkkel, túlélő hozzátartozókkal és a hetven évvel ezelőtti, Katyn-i mészárlást kutató történészekkel bővült.

Budapest, 2010. április 10-én

Patrubány Miklós István Ádám
,
a Magyarok Világszövetségének elnöke