A Hír Televízió birtokába került nemzetbiztonsági tájékoztató szerint tízmilliárdos vagyonvesztés érhette a magyar államot a moszkvai kereskedelmi képviselet értékesítésével. Az épületegyüttest egy olyan ingatlanbecslés alapján adták el, amely a hasznos terület harmadát vette figyelembe a vételár meghatározásakor. Az ügyészség hűtlen kezelés miatt nyomoz, gyanúsított nincs. A titkosszolgálat az általa összegyűjtött információk átadásával segíti a büntetőeljárást.
A volt magyar kereskedelmi képviselet épületegyüttese a kormányzati negyed közelében fekszik az orosz fővárosban. Egy ötemeletes irodaházból és egy hét szintes vendégházból áll. A 17 ezer négyzetméteres ingatlant az elmúlt években háromszor értékesítették ugyanannak a cégnek a HírTV birtokába jutott nemzetbiztonsági tájékoztató szerint.
Az első adásvételi szerződést 2005 decemberében írta alá az akkori moszkvai nagykövet. A vevő egy luxemburgi offshore cég volt, a vételárat 23,7 millió dollárban – akkori árfolyamon 5 milliárd forintban – állapították meg. Előlegként 500 millió forint érkezett a Kincstári Vagyoni Igazgatóság számlájára. Az összeget a KVI akkori vezérigazgatójának utasítására a moszkvai ingatlan értékesítéséből származó bevételként könyvelték el.
Nem jelezték, hogy már eladták
2006-ban a kormány határozatot hozott arról, hogy a moszkvai kereskedelmi képviselet épülete is csak zárt körű pályázaton értékesíthető. A határozatot előkészítő tárgyalásokon az illetékesek nem jelezték, hogy az ingatlant már eladták.
2008 márciusában a moszkvai nagykövet újabb adásvételi szerződést írt alá az eredeti vételáron. A vevő néhány napon belül átutalta a 2005-ben kifizetett előleg és a teljes vételár különbözetét. Zárt körű pályázat nem volt, noha a kormányhatározat előírta. A zárt körű pályázatot csak hónapokkal később hirdette meg a nemzeti vagyonkezelő. A Nemzetbiztonsági Hivatal szerint az eljárás színleltnek tekinthető, és a korábbi aggályos ügyletek elleplezésére szolgált. A zárt körű pályázaton a luxemburgi offshore céget nyilvánították nyertessé, a végleges szerződést 2008 novemberében kötötték meg vele.
Különös értékbecslés
Az adásvétel alapjául egy olyan értékbecslés szolgált, amely a 17 ezer négyzetméter hasznos területből 5000 négyzetmétert vett figyelembe. A nemzetbiztonsági tájékoztató a kereskedelmi központ tényleges értékét 15-20 milliárd forintra teszi. A pályázat meghirdetésekor és a végleges adásvételi szerződés aláírásakor a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója Veres János akkori pénzügyminiszter bizalmasa, Tátrai Miklós volt.
Tátrai elmondta: semmilyen korábbi eladásról nem tudtak. Az MNV eljárása szerinte biztos, hogy minden tekintetben szabályos volt, hogy korábban ki, mit csinált, arról „fogalma sincs”. Az ügyészség az ügyben még nem hallgatta meg – tette hozzá .
Balázs Péter nem tett feljelentést
A moszkvai kereskedelmi központ eladását a Külügyminisztérium belső ellenőrzési osztálya is vizsgálta, és a szaktárca vezetőjére bízta, hogy tesz-e feljelentést vagy sem. Balázs Péter nem tett. A miniszter azt mondja, a külügyben fellelhető anyagokból csak hiányos képet lehetett kialakítani. „Az események több vonalon zajlottak, én úgy látom, hogy a mai nevén a nemzeti vagyonkezelőnél futottak össze a szálak” – fogalmazott Balázs Péter. Hozzátette: sok ellentmondást, rendetlenséget tapasztalt, de a Külügyminisztériumon belül büntetőjogi felelősséget nem tudott megállapítani.
Az ügyészség viszont megállapíthatja a jövőben a bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúját az ügylet szereplőivel szemben. A hatóság a tavaly novemberben indult nyomozáshoz megkapja a Nemzetbiztonsági Hivatal által összegyűjtött információkat. Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője a HírTV-nek elmondta: különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés büntette és magánokirathamisítás vétsége miatt nyomoznak. Az ügynek jelenleg nincs gyanúsítottja.
A luxemburgi offshore cég egyébként rövid időn belül eladta a volt magyar kereskedelmi képviseletet az orosz területfejlesztési minisztériumnak. A nemzetbiztonsági tájékoztató feltételezi, hogy a továbbértékesítés jelentős profitot hozott. Az offshore cég mögött sajtóhírek szerint az egyik orosz oligarcha áll.
(HírTV)