Az országban 12 megyében 265 településen folytattak, illetve folytatnak jelenleg is védekezést, melyben a résztvevők száma éjszaka 16 474 fő volt, jelenleg 23 145. 229 kilométeren van rendkívüli készültség, Borsodban 17 település megközelíthetetlen. Budapesten este tetőzhet a Duna – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium hétfőn délelőtt.
Az MNO-hoz eljuttatott közlemény szerint Bőcsön a lakosság egy részét (150 embert) az éjjel biztonságosabb helyre szállították. Az anyagi készletek átcsoportosításával, figyelőszolgálat ellátásával, pihentetéssel, váltással felkészültek a hétfői napra. Kiemelt figyelmet fordítottak a befogadottak ellátására. Az éjjel 20 000 darab homokzsákot juttattak el Sajóládra, 18 ezret Sajóecsegre és 17 ezret Bőcsre.
Továbbra is nehéz a helyzet Ónodnál, ahol a Sajó folyón a vízmagasság folyamatosan emelkedik. A veszélyeztetett épületek száma folyamatosan növekszik. Az ideiglenes védművek további erősítése homokzsákolással, nagy erőkkel tovább folyt. Nehezíti a védekezést, hogy a gát magas, átázott, csónakokból is szükséges végezni a magasítást, ellennyomó medencék készítésével és szivattyúzással együtt. Rendkívüli készültség van még érvényben az állami védvonalakkal nem védett Bódva teljes hosszán is.
Napközben országosan 23 145 fő vesz részt a védekezésben, ebből Borsodban 18 525-en. A kitelepítettek száma a ma reggeli adatok szerint 68 településén meghaladta a 3700 főt, melyből a borsodiak száma 51 településen csaknem 3600.
Felsőzsolca: 40 vályogház összedőlt
Felsőzsolcán összedőlt körülbelül 40 vályogház; emellett további rongálódások veszélye áll fenn. A faluból kitelepítettek közül 630 embert Miskolcon helyeztek el, a kimenekített lakosság többi részre rokonoknál, ismerősöknél tartózkodik. A miskolci Vörösmarty Általános Iskolában 180, a városi sportcsarnokban 400, a, Kazinczy Általános Iskolában 83 embert helyeztek el, de további befogadó-helyek is készen állnak. A miskolci befogadó-helyeken az étkeztetés, egészségügyi ellátás, mentőkocsi, gyermekorvos biztosított, e helyeken a Krízis Intervenciós Team tevékenykedik, a Vöröskereszt, a Máltai Szeretetszolgálat segédkezik. A közrendet és közbiztonságot a Miskolci Rendőrkapitányság, a Városőrség valamint a Miskolci Polgárőrség biztosítja – fogalmaz a közlemény.
A hazai folyókon 3088 km hosszon van védelmi készültség, a III. fokú készültség 1235 km-re emelkedett, II. fokú 581 km hosszon, I. fokú 1042 km hosszon, a rendkívüli készenlét 229 km-en van.
17 elzárt település Borsodban
Borsodban a reggeli órákban 17 elzárt településről érkezett információ: Galács, Abod, Andrástanya, Ládbesenyő, Balajt, Martonyi, Meszes, Sajógalgóc, Sajóvelezd, Hernádszentandrás, Tornaszentandrás, Tornabarakony, Halmaj, Kiskinizs, Nagykinizs, Hernádkércs, Felsődobsza. A Magyar Közút Útinform tájékoztatása szerint jelenleg 86 útszakaszon van teljes, 15 szakaszon félpályás útlezárás. Két szakaszon csak személyautóval lehet közlekedni. A kompátkelés három helyen szünetel. A postai szolgáltatás a Sajó mentén tíz településen (Felsőzsolca, Sajólád, Sajópetri, Ónod, Köröm, Nagycsécs, Girincs, Sajóörös, Kesznyéten és Sajószöged) továbbra is szünetel.
Este tetőzhet a Duna a fővárosban
A Duna budapesti tetőzése hétfőn az esti órákban, a III. fokú szintet kissé meghaladó vízállással várható. A Sajón Felsőzsolcánál hosszabb III. fok feletti stagnáló-tetőző helyzet után indulhat meg az apadás. A Sajó vízállása Sajószentpéternél tegnap napközben tetőzött, azóta lassan apad, nem alakult ki másodlagos tetőzés. A Hernádon elnyúló tetőzés jellemző.
Az árvíz elleni védekezésben a lakosság érdekében az államigazgatási szervek együttműködnek, a Kormányzati Koordinációs Bizottság Árvízvédekezési Munkabizottsága az Országos Műszaki Irányító Törzsben működik. Az operatív törzs a Nemzeti Helyzetértékelő Központban a nap 24 órájában folytatta munkáját. A Bakondi György miniszteri biztos által vezetett Rendkívüli Árvízvédekezési és Újjáépítési Koordinációs Bizottság is folyamatosan működik – olvasható a közleményben.
Harmadfokú készültség a fővárosban
Fejér megyében a kitelepítettek száma továbbra is 17 fő. Budapest területén harmadfokú árvízi készültség van érvényben. A III. kerületi gátak megerősítése, és megemelése megtörtént. A Duna vízállása a Vigadó térnél hajnali 3 órakor 804 cm volt, a vízállás óránként körülbelül 2 cm-rel emelkedik. A Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság a XXI. kerületben önkéntesek bevonásával végzett gátmegerősítése sikeres volt, a szivárgás megállt.
Heves megyében a települések részéről 290 fő vett részt a munkálatokban. Továbbra is 17 fő van kitelepítve. Jász-Nagykun-Szolnok megyében Szolnoknál a várható tetőző vízálláshoz a szükséges megerősítő munkálatokat a hét közepéig elvégzik. Komárom-Esztergom megyében 6 településről (Ács, Bajót, Csép, Esztergom, Nagyigmánd, Vértesszőlős) 19 embert telepítettek ki. A védvonalakon 11 településen folyamatos a védekezés. A Duna vízszintje Komáromnál és Esztergomnál tovább emelkedik, a megyében két elzárt település van, Dömös és Pilismarót.
Nógrád megyében az árvízi veszélyhelyzet továbbra is érvényben van, Honton az Ipoly lassú apadásnak indult. 56 embert telepítettek ki. A hasznosi víztározó vízszintje továbbra is lassan apad, a 22. számú főút már járható.
(MNO)