Az Országgyűlés mindkét múlt heti ülésnapjának végére csupán egyetlen (azaz 1) honatya maradt a Fidesz padsoraiban, és egy átlagos vitán is csak kb. kéttucatnyi kormánypárti politikus van jelen, bár azok többsége sem figyel, így az ellenzéki hozzászólások süket fülekre találnak. A Házszabály szerint elvileg minden képviselőnek kötelessége részt venni az Országgyűlés ülésein, de nincs szankciója a hiányzásnak, ezért a Jobbik javaslatot nyújt be a tiszteletdíj egy részének megvonására, és hogy a plenáris ülés tanácskozóképességéhez legyen feltétel – a bizottságokhoz hasonlóan – az egyharmados jelenlét - áll Novák Előd közleményében, alább a folytatás.
A kormánypártok ebben a ciklusban még egyetlen olyan ügyet sem engedtek napirendre venni, melyet nem ők javasoltak, így még elfogadhatatlanabb a távolmaradásuk a vitáktól, melyeken rendre a Jobbik-frakcióból vannak a legtöbben. Az ok a pozícióhalmozás, mely szerint a fideszes mamelukok többsége önkormányzati tisztségviselő is, így csak hétfő délutánonként, néhány órára ülnek be a Parlamentbe, a szavazások erejéig. Sokszor az előterjesztő és a kormány bármely képviselője (akár egyetlen államtitkár) sem vesz részt a vitán, mely miatt volt már példa az elmúlt hetekben, hogy a Házszabály alapján szünetet kellett elrendelni a szükséges személyek behívásáig és megérkezéséig.
Elképesztő az a házelnöki gyakorlat, mely szerint bejelentik a tévéközvetítés végét és azt, ha nem lesz több szavazás. Ez esetekben ráadásul két perc ún. „technikai szünetet” rendelnek el, hogy azalatt kivonuljanak a mamelukok.
Múlt hétfőn másnap éjjel negyed háromig tartott az ülés, kedden pedig este fél 12-ig. Mindkét esetben figyeltek a beosztásnál arra is, hogy épp Balczó Zoltán kapja a legkésőbbi időpont levezetését, s ne másnak kelljen ottmaradni. A Jobbik alelnöke június 14-én pikáns célzást tett a munkájukat elbliccelő képviselőknek: „Tisztelt Országgyűlés! A határozathozatalok végére értünk. Arra kérem önöket, hogy amennyiben halaszthatatlan éjszakai közérdekű feladatuk ellátása miatt (derültség) nem tudnak itt maradni a további napirendi pontokra, két perc technikai szünet alatt legyenek szívesek elhagyni az üléstermet. Köszönöm a megértésüket.”
A Képviselői Tájékoztató Központ három esetről tudott a rendszerváltás óta, amikor a képviselőkbe fojtották a szót. Utoljára 2004. május 24-én történt ilyen, amikor épp a Fidesz sérelmezte, hogy akaratuk ellenére lezárják a vitát. A negyedik esetre 2010. június 14-én került sor, mivel nem figyeltek a napirend összeállításánál arra, hogy egy vitát engedélyeztek az utolsó szavazás előtt. Míg rendszerint a kormánypárti képviselők távollétében addig tárgyalhatunk egy témát, ameddig akarunk, a pozícióhalmozó politikusok ez esetben egy másfél órás vita után, erőből lezárták a választási eljárásról szóló törvény általános vitáját.
Novák Előd,
a Jobbik alelnöke