Hétszázmillió forintot költött tavaly szakmai, szakértői tanácsokra és szolgáltatásokra a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Kft. – derül ki a társaság 2009-es beszámolójából.
Ez azt jelenti, hogy a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által 1998-ban alapított, kiemelkedően közhasznú szervezet a központi költségvetés különböző forrásaiból érkező évi 1,5–1,8 milliárd forint támogatás csaknem felét erre fordította. Többet fizetett ki különböző tanácsadói szolgáltatásokra, mint az alapfeladatához szervesen tartozó hirdetési és propagandatevékenységre, ebben a sorban ugyanis 448 millió forint szerepel. Ezenkívül a Hungarofest további 82 millió forintot adott ki egyéb tanácsadási díjakra, valamint negyvenmillió forintot megbízási díjakra. A részleteket illetően nem sokat tudtunk meg a cégvezetőtől, Rubovszky Ritától: közpénzek felhasználására vonatkozó adatokat tart vissza az állami költségvetésből gazdálkodó társaság - írja a Magyar Hírlap.
A lap több kérdést és kérést intézett Rubovszky Rita ügyvezető igazgatóhoz a cég gazdálkodásával kapcsolatban. Szerették volna például megkapni azoknak a szerződéseknek az összesítését, amelyek értéke meghaladta a félmillió forintot. Rubovszky Rita a következőkkel hárította el ennek teljesítését: „Ezen szerződések harmadik személynek történő kiadása a szerződő partnerek személyes adatainak védelméhez fűződő jogát és üzleti titkokat sérthet.”
A lap viszont nem a szerződéseket kérte, hanem egy listát, amely feltünteti a szerződött partnerek nevét, a megbízás tárgyát, értékét, időtartamát. Rubovszky a szerződések számára is hivatkozott elutasítása során: „A Hungarofest tavalyi, közel kétmilliárd forintos és tárgyévi, előreláthatóan hárommilliárd forintot is meghaladó bevétel-kiadási forgalma következtében több száz – a kérdezett nettó 500 ezer forintot meghaladó – megbízási szerződéssel rendelkezik” – közölte.
Azt is egyértelművé tette, hogy megítélésük szerint a Hungarofest szakmai és pénzügyi tevékenységével, elszámolásaival, könyvelésével kapcsolatos ellenőrzéseket végző testületek, szervezetek megállapításai nem a nyilvánosság számára készültek. Ráadásul ezek a vizsgálatok komolyabb elmarasztalás nélkül záródtak.
Valószínűleg ebbe a tájékoztatási politikába illeszkedhet a Hungarofest honlapján „A közfeladatot ellátó szervnél végzett alaptevékenységgel kapcsolatos vizsgálatok, ellenőrzések nyilvános megállapításait” tartalmazó oldal egyetlen információja: „Kedves Látogató! A tartalom feltöltés alatt áll, kérjük, látogasson vissza később!” A Hungarofest üvegzseb oldalán szerződések listája helyett az alapító okirat, a közhasznú szerződés és két finanszírozási szerződés szerepel, a közbeszerzések oldalán pedig mindössze négy 2009-es szerződés olvasható. Sokkal többre akkor sem jutunk, ha a Hungarofest vezetőinek fizetését kutatjuk. A juttatásokról annyi megtudható, hogy 25 munkatárs havonta 300-400 ezer forintért mobiltelefonál, a kht. pedig 2005-ben vásárolt egy 316.i típusú BMW-t. Ennek a típusnak a listaára az idén 8 millió forinttól 16 millió forintig terjed. Aki a szolgálati BMW helyett a saját kocsiját használja, az költségtérítésben részesül, erre 2009-ben 13 millió forintot költöttek. Ez egészült ki négymillió forint közlekedésiköltség-térítéssel, hatmillió forint napidíjköltséggel, 19 millió forint reprezentációs kiadással, valamint 7,7 millió forint egyéb, személyi jellegű kifizetéssel. Az utazási és kiküldetési kiadásokra további 47 millió forintot költöttek.
(MH nyomán)