Megnyitották a solti büntetés-végrehajtási intézet tavaly bezárt két körletét, ahol 328 elítéltet tudnak elhelyezni; a börtönbüntetéssel sújtott, illetve fogházra ítélt fogvatartottak körleteit kedden megtekintette Pintér Sándor belügyminiszter és Kökényesi Antal, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka.
A régi-új körletek megnyitása az első lépés a büntetés-végrehajtás területén, hamarosan megnyitjuk Budapesten a Gyorskocsi utcai objektumot is – mondta a belügyminiszter. Pintér Sándor hangsúlyozta: elsőként a börtönök zsúfoltságán enyhítenek az új épületek megnyitásával, majd a második lépésben felkészülnek a tulajdon elleni szabálysértés miatt elzárásra ítéltek fogadására. A belügyminiszter szerint a büntetés-végrehajtás képes arra, hogy a fogvatartottaknak megfelelő elhelyezést biztosítson.
„Nem szeretném folytatni azt az áltevékenységet, hogy 170-180 százalékra töltünk fel egyes intézményeket, nem tartjuk be az európai uniós szabályokat, de azt mondjuk, hogy nálunk a fogvatartottak számának csökkenése miatt be lehet zárni intézményeket” – fűzte hozzá a belügyi tárca vezetője. Pintér Sándor emlékeztetett arra: az Országgyűlés előtt van a tulajdon elleni szabálysértések büntetésének szigorításáról szóló törvényjavaslat. A belügyminiszter szeretné, ha a tulajdon elleni szabálysértések egy részét elzárással lehetne sújtani. Véleménye szerint az elzárás nagyobb visszatartó erőt jelent, és ez a bűncselekmények csökkenését jelentheti egy idő után.
Kökényesi Antal, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka beszámolt arról, hogy 2008 végén 14 731 volt a fogvatartottak száma Magyarországon. Indoklása szerint 2009-ben „költségracionalizálás miatt” néhány intézetet be kellett zárni, így az Állampusztai Büntetés-végrehajtási Intézet solt-nagymajori objektumának két körletét is. Az országos parancsnok két szempontot nevezett meg, amiért növelni kell a férőhelyek számát: 2010. június 30-án 16 306 fogvatartott volt, ezért a zsúfoltságon enyhíteni kell, valamint a Btk. módosítása miatt az elzárásra ítélendő személyek fogadására is fel kell készülni.
(MTI)