A helyszíni szemle adatai arra utalnak, hogy önkezével vetett véget az életének az a férfi, aki összefüggésbe hozható hajnali alsóörsi lövöldözéssel, és akit egy fekete autó közelében találtak meg - közölte a rendőrség.

Az Alsóörs közelében talált terepjáró

A rendőrség honlapján olvasható közlemény szerint az alsóörsi lövöldözés helyszínén végzett szemle során egyértelműen bizonyítást nyert, hogy nem a meggyilkolt rendőr által ellenőrzött gépjárműből lőttek a főtörzsőrmesterre.
A gyilkosságok helyszínétől néhány kilométerre - állampolgári bejelentés alapján - egy elhagyott, sötét színű gépjármű mellett ismeretlen férfi holttestére bukkantak a rendőrök, akinek halálát lőfegyver okozta. A külföldi rendszámú autóban több lőfegyvert találtak, köztük olyat, amely számításba jöhet a bűncselekmény elkövetésének eszközeként.
A helyszíni szemle adatai arra utalnak, hogy a férfi önkezével vetett véget életének.
A két eset közötti összefüggést - igazságügyi szakértők bevonásával - jelenleg is vizsgálják a nyomozók. Az elsődleges nyomozati cselekményeket követően a további eljárást a Központi Nyomozó Főügyészség folytatja - olvasható a közleményben.
A sajtóban is megjelentek különböző értesülések. A veszprémi Napló Online úgy tudja, hogy a kocsin svájci rendszámtábla volt, a halotton pedig golyóálló-mellény és csuklya volt.
A Népszabadság úgy értesült, hogy a kocsiban jelentősebb fegyverarzenált fedeztek fel - így tudja a Tv2 és a HVG is, amelynek információi szerint maroklőfegyvereket találtak a járműben, méghozzá egy holttest mellett.
Korábban írtuk: A rendőr azonnal, a fiatalember néhány percen belül, barátja karjaiban halt meg az Alsóörsön szerdára virradóra történt lövöldözés áldozatai közül - értesült az MTI a mentőszolgálathoz közel álló forrásból.



A neve elhallgatását kérő nyilatkozó azt mondta: a 29 éves főtörzsőrmester fejlövést kapott és azonnal életét vesztette, az autóban ülő 21 éves főiskolai hallgatót pedig mellkason találta egy lövedék. Mire a mentők a helyszínre értek, már ő sem élt, barátja karjaiban halt meg a támadást követő néhány percen belül.
A lövöldözésnek a veszprémi kórházba szállított 25 éves sérültje feltehetően nem célzott lövéstől, hanem valószínűleg egy gellert kapott lövedéktől, vagy lövedékektől sebesült meg, létfontosságú szervei azonban nem sérültek.
Az autóban ülők közül mindenkit, de különösen a haldokló barátját szorongató fiatalembert viselték meg a történtek. Ő még a helyszínen nyugtató injekciót kapott. Az MTI informátora is megerősítette, hogy a közúti ellenőrzés alá vont Ford Fiestát és a rendőrautót is több lövés érte.
 
 
 
 
Korábban írtuk: Egy holttestet találtak abban a fekete terepjáróban, amelyből feltehetően leadták szerdára virradóra a két ember életét, köztük egy rendőrét kioltó halálos lövéseket - erősítette meg egy neve elhallgatását kérő rendőrségi forrás az InfoRádiónak a TV2.hu értesülését. A gépkocsi Alsóörs határában egy elhagyott részen áll, és ott rendőrök helyszínelnek. Az Alsóörsön halálos lövést kapó főiskolás fiú apja szerint golyózápor zúdult az autóra, amelyben a fia is ült.
A kereskedelmi televízió Tények című hírműsorának honlapján megjelentek szerint azt a fekete autót találták meg, amelyet a rendőrség az alsóörsi gyilkosság kapcsán keresett. A mentők közlése szerint "halál beálltának megállapításához" hívták őket.
Bényi Mónika, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a TV2 információira reagálva az MTI megkeresésére szerda délután mindössze annyit mondott: "a rendőrök nyomozati cselekményt hajtanak végre". Az intézkedésről nem kívánt részleteket elárulni, így azt sem kívánta megerősíteni, hogy a bűncselekmény kapcsán keresett autót találták-e meg, illetve valóban volt-e holttest a járműben.
Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának beszámolója szerint az Alsóörs és Felsőörs közötti úton, a Szőlő-hegynél találta meg a rendőrség az elhagyott, fekete színű személyautót, az Index szerint egy terepjárót.
A Szőlő-heggyel szembeni cserjés, füves mezőgazdasági területen - az úttól mintegy száz méternyire - látható a magas fűben álló fekete autó, amely körül több rendőr és mentőautó áll.
A Népszabadság úgy tudja, hogy a rendőrség az autó rendszáma alapján azonosította a tulajdonosát, akit hamarosan elszámoltatnak az autóval kapcsolatban. Kérdésükre az ORFK nem kívánt nyilatkozni arról, hogy a kérdéses gépkocsit lopott autóként körözték-e.
A rendőr volt a célpont
Az Index a Független Hírügynökség információira hivatkozva azt írta, hogy az igazoltatást végző rendőröktől 30 méterre egy autó állt meg, abból kifejezetten a rendőrt vették célba, négy lövés a testét, egy a fejét érte. Az ellenőrzött kocsiban ülőt eltévedt lövedékek találták el.
A hírportál szerint az ellenőrzött Fiesta egyik utasánál sem találtak fegyvert.
A Kossuth Rádió Krónika című hírműsora úgy tudja, hogy tizenkét lövésnyomot találtak eddig, a Veszprémi Naplónak nyilatkozó fültanúk pedig sorozatlövésről számoltak be, ezek alapján feltételezhető, hogy automata kézi fegyverből, géppisztolyból adták le a lövéseket.
Kis kaliber
Az Index a lövöldözéshez kihívott mentősök egyikétől megtudta, az áldozatokon és a sérültön nagyon kicsi bemeneti sebeket találtak, így valószínűleg kis kaliberű, sorozatlövő fegyverből lőttek.
Az autó hátsó ülésén ülő fiút két bordája között, a szívén érte a halálos lövés. Úgy tudni, hogy a kocsi vezetőjét is érte lövés: a hátán, a csuklyásizmába kapott golyót. A rendőrnek a fejét is érte lövés, a súlyos fejsérülésbe azonnal belehalt. A helyszínt megjártak szerint a lövések valószínűleg a főúttól délre tartó mellékutcából, a Strand sétány irányából jöttek.
Az autóban ülő egyik fiatalembert - akiről korábban úgy lehetett tudni: a szétlőtt ablak szilánkjai sebesítették meg - súlyos lőtt sérülésekkel, de nem életveszélyes állapotban szállítottak be éjjel Alsóörsről a veszprémi kórházba. Rácz Jenő, a kórház főigazgatója elmondta: két "lőtt bemeneteli sérülést" láttak el az orvosok.
A zalai fiatalember állapota stabil - tette hozzá a főigazgató, megjegyezve: ha komplikációk nem lépnek fel, egy hét múlva a beteg távozhat a kórházból.
A főiskolás áldozat apja szerint golyózápor volt
A helyszínen lévő rokonok és barátok beszámolója alapján az Alsóörsön halálos lövést kapó főiskolás fiú apja az MTI tudósítójának azt mondta: golyózápor zúdult arra az autóra, amelyben a fia is ült.
Németh István otthonukban, a Zala megyei Alibánfán, könnyekkel küszködve elmondta: dolgozott, amikor hajnalban fiának barátai - akikkel együtt nyaralt Balatonudvardiban - felhívták a tragédia hírével. Azonnal a helyszínre ment, de a rendőrök őt sem engedték közel, hivatalos tájékoztatást pedig délutánig sem kapott a történtekről.
Hozzátette, hogy időközben hazaérkeztek Zalába annak a rokoni, baráti társaságnak a tagjai, amellyel együtt volt a fia a Balatonnál. Tőlük úgy értesült, hogy miután hajnalban egy szórakozóhelyről távoztak, két helyen is megállították őket a rendőrök rutinellenőrzésre.
Amikor Alsóörsre értek, az autót vezető fiatal kiszállt a kocsiból, és kérte a mellette ülő barátnőjét, hogy vegye elő a papírokat. Ahogy a rendőr a kocsi bal oldalán hátrament a gumikat ellenőrizni, váratlanul dördült el a fegyver. A 29 éves rendőr és a 21 éves fiú akkor kapott halálos lövéseket. "Golyózápor volt" - mondta az édesapa.
A gépkocsit vezető férfi barátnője a lövésektől beszakadó szélvédő üvegszilánkjai miatt sérült meg, a hátul ülő fiatalemberből pedig tudomása szerint több lövedéket is kioperáltak - tette hozzá.
N. Ádám öccse az MTI-nek azt mondta: szintén ott volt Balatonudvardiban, de a lövések idején a nyaralóban tartózkodott, és csak az után ment a tragédia színhelyére, hogy őt is felhívták. A történtekről a kocsiban ülő barátai, rokonai sem tudtak semmit mondani, mert sokkot kaptak. Ugyanezt erősítette meg Németh István nővére is, aki a szomszédjukban él; az ő keresztfia vezette a gépkocsit.
A család tagjai egyöntetűen kijelentették: semmilyen előzménye nem volt a lövöldözésnek, sem közvetlenül a tragédia előtt, sem korábban. A társaság tagjai mind kulturált viselkedésű fiatalok, soha nem volt senkivel összetűzésük, ezért is érthetetlen a váratlan tragédia.
Korábban írtuk: Több lövés érte az Alsóörsön meggyilkolt rendőrt, esélye sem volt
Egy 21 éves főiskolás fiú halt meg a szerda hajnali alsóörsi lövöldözésben a 29 éves rendőrrel együtt - pontosította a korábban közölt adatait a rendőrség.

A Zala megyei fiú annak az autónak a hátsó ülésén ült, amelyet a rendőr főtörzsőrmester éjfél után Alsóörsön közúti igazoltatás miatt állított meg. Az intézkedés közben több lövést is leadtak a járőrre és az igazoltatott gépkocsira. A lövöldözés következtében a rendőr és a fiú a helyszínen életét vesztette, egy másik, szintén az autóban ülő 25 éves férfi súlyosan megsérült.
A rendőrség közlése szerint az elsődleges adatok alapján kizárható, hogy a járműben utazott 5 ember bármelyike adta volna le a lövéseket, de hogy ki, vagy kik, honnan tüzelhettek, még nem tudják.
A lövöldözésben Gamauf János főtörzsőrmester vesztette életét, aki alsóörsi lakos volt, és a balatonalmádi kapitányságon dolgozott baleseti helyszínelőként, de a turisztikai szezon miatt járőrfeladatokra osztották be.
Az ellenőrzés alá vont autóban utazott 21 éves N. Ádám - akinek a rendőrség csak a monogramját közölte, - a Zala megyei Alibánfán lakott.
N. Ádám az egyik közösségi portálon található regisztrációs adatlapja szerint az általános iskoláját Zalaszentivánon végezte, középiskolába pedig a Zalaegerszegi Széchényi István Szakközépiskolába járt. Az adatlapon saját magáról megadott információk szerint aktív közösségi életet élt, focizott és jégkorongozott, és községének ifjúsági klubját vezette.
A Zalai Hírlap információja szerint a lelőtt fiú elsőéves hallgatója volt a Kodolányi János főiskola mérnök-informatikus szakának.
Korábban írtuk: Valószínűleg megtalálták az alsóörsi vérengzés elkövetőinek autóját, mellyel menekültek – jelenti a HírTV helyszíni tudósítója. Egy gépjárművet Alsóörs és Felsőörs között vettek körül a rendőrök egy szántás melletti erdősáv szélénél.
Az erdő szélén található autóhoz, mely feltételezhetően a két emberéletet követelő vérengzés elkövetőinek kocsija lehet, nagy erőkkel érkeztek a rendőrök.
Korábban írtuk: Több lövés érte a rendőrt, esélye sem volt arra, hogy a fegyverét használja. A hajnali alsóörsi lövöldözés másik áldozata egy 19 éves fiú – jelentette be Bényi Mónika, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
A szerdára virradóra egy igazoltatás közben lelőtt Gamauf János főtörzsőrmester a balatonalmádi rendőrkapitányságon teljesített szolgálatot baleseti helyszínelőként, a nyári turisztikai szezonban látott el járőrszolgálatot Alsőörsön - ismertette Bényi Mónika, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján.
Mint mondta, a közúti ellenőrzést végző 29 éves rendőr mellett az ellenőrzött jármű egyik 19 éves férfi utasa vesztette életét, és egy 25 éves fiatalember sérült meg.
A szóvivő közölte: Gamauf János főtörzsőrmester egy rendőr-szakközépiskolás tanulóval végzett közúti ellenőrzést a Veszprém megyei településen, amikor éjfél után egy rutinigazoltatás céljából megállítottak egy régi Ford Fiesta típusú személygépkocsit, amelyben öten ültek.
Az ellenőrzéskor több lövést adtak le eddig ismeretlen helyről a rendőrre, amelynek következtében a főtörzsőrmester azonnal meghalt, a gépkocsi hátsó ülésén bal oldalt ülő 19 éves fiatalembert halálos lövés érte, míg a középső ülésen lévő férfi az ablaküveg szilánkjaitól sérült meg.
A szóvivő nem tudta megerősíteni azt az információt, hogy sorozatlövő fegyverből származtak-e a lövések, és a nyomozás érdekeire tekintettel arra sem válaszolt, hogy milyen fegyvert használtak az elkövetők, és milyen irányból érkeztek a lövések.
Korábban írtuk: Valószínűsíthető, hogy nem maroklőfegyverrel gyilkoltak tegnap éjjel Alsóörsön – tudta meg rendőrségi forrásból a FigyelőNet. A ORFK vezérkara a helyszínen van, az elkövetők ellen hajtóvadászat indult.
G. J. rendőr főtörzsőrmesternek esélye sem volt arra, hogy használja a fegyverét tegnap éjjel Alsóörsön. És most már az is biztos, hogy nem az általa igazoltatott fehér Ford Fiestából kapta a halálos lövést, ugyanis a helyszíni szemle alapján tény: abból az autóból nem lőtt senki.
Vagyis biztosra vehető, hogy távolabbról érkeztek a lövedékek, melyek kioltották a rendőr és a Ford egyik utasa, a tizenkilenc éves férfi, N. Á. életét.
Mivel a lövések nem közvetlen közelről érkeztek, valószínűsíthető, hogy a tettes nem maroklőfegyvert használt.
A helyszíni szemle területét a rendőrség kiterjesztette. A 71-es út Balatonfüred és Balatonalmádi közötti szakasza előreláthatóan egész nap zárva lesz.
Korábban írtuk: Még mindig le van zárva Alsóörs bejáratainál a 71-es főút valamennyi szakasza, ahol szerda hajnalban egy rendőr és az általa ellenőrzött autó egyik utasa meghalt egy lövöldözés során. Mindenütt géppisztolyos rendőröket látni, a Veszprém megyei település felett helikopter köröz – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.
Megdöbbent a lövöldözés tényén Alsóörs polgármestere, aki az MTI-nek úgy fogalmazott: felfoghatatlan, hogy az ő békés, csendes településükön rendőrgyilkosság történhetett.
Az ügy részleteiről Hebling Zsolt sem tud részleteket, mert a rendőrség még nem tájékoztatta. A polgármester az MTI tudósítójának jelenlétében hívta fel telefonon a helyi körzeti megbízottat, aki - elmondása szerint – azt közölte vele: „hírzárlat van, még neki sem mondhat semmit”.
A polgármester közölte, hogy a lövöldözés a Loki utca és a 71-es út kereszteződésében, a kemping bejáratánál történt, éjjel fél 2 körül. A helyszín Alsóörs Balatonalmádi felőli kijáratánál van, itt jelentős rendőri biztosítás mellett zajlik a helyszínelés, a polgármester információja szerint állítólag „sok a használható nyom”.
Hebling Zsolt kiemelte: a lakosság és az üdülőnépesség nincs korlátozva a mozgásában, csak a 71-es főútra nem lehet gépkocsival ráhajtani, emiatt a falu utcáin nagyobb lett a forgalom. Mint hozzátette, ha Balatonalmádi felé menekültek a tettesek, ami valószínű, akkor az almádi jelzőlámpáknál elhelyezett kamerák biztosan rögzítették a menekülő autó színét, típusát és rendszámát is. A polgármester információja szerint Alsóörsön van az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) teljes vezérkara.
Alsóörsre gépkocsival be lehet jutni Veszprém felől az Endrődy utcán át, egészen a strandig. A strand bejáratánál takarító nők az MTI tudósítójának azt mondták: „ez már tiszta Texas”. Ők úgy tudják, hogy a rendőrök egy fekete BMW-t igazoltattak a kempingnél, a főúton, és az autóból kilőttek rájuk, a rendőrök pedig viszonozták a tüzet.
Az alsóörsiek a polgármesteri hivatalban és az utcákon is csoportokba verődve az ügyet tárgyalják.
Korábban írtuk: Egy civil és egy rendőr meghalt Alsóörsön egy lövöldözésben, a rendőrség nagy erőkkel vonult az M1-M7-es bevezető szakaszára, ahol a Balaton felől érkezőket ellenőrzik.
A rendőrség hajnali közleménye szerint az éjféli órákban a közúti ellenőrzési szolgálatot teljesítő 29 éves G. J. rendőr főtörzsőrmester eddig tisztázatlan körülmények között halálos lövést kapott és a helyszínen meghalt. A főtörzsőrmestert az általa megállított jármű ellenőrzése során érte a lövés.
Szintén meghalt az ellenőrzött gépjárműben utazó 19 éves N. Á. A személyautóban megsérült a 25 éves Sz. J. L. is. A rendőrség lezárta a környéket és nagy erőkkel keresi az elkövetőt.


A Magyar Televízió információi szerint a fehér Ford Fiesta, amelyet a rendőr ellenőrizni akart, a helyszínen van, és a rendőrök egy másik, fekete színű autót is keresnek. Az MTV úgy tudja, az ellenőrzött járműben öten ültek, egyiküknél sem találtak fegyvert, ezért a rendőrök azt feltételezik, hogy a lövés, amely a Fiesta utasait megsebesítette, egy másik autóból érkezhetett. A beszámolók szerint a rendőrrel a helyszínen volt egy rendőr szakközépiskolás fiatal is.
Alsóörsön jelenleg is helyszínelnek, a rendőrség tanúkat hallgat ki, hogy kiderüljenek a lövöldözés részletei. A helyszínelésről kiszivárgott információk szerint az első halálos lövés a rendőrt találta el.
[*]Az MTI helyszínen tartózkodó fotóriportere azt tapasztalta, hogy a 71-es utat és a környező kis utcákat lezárták rendőrautókkal és gépfegyveres rendőrökkel. Az utakon felállított ellenőrző áteresztő pontokon is gépfegyveres rendőrök vannak, akik folyamatosan ellenőriznek és igazoltatnak.
A halottszállítók az egyik áldozatot már elszállították, a rendőrségi helyszínelők egyike fémdetektorral kutatja a bokrokat.
A további eljárást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság, illetve a főügyészség folytatja le.
A hajnali órákban az M1-es és az M7-es autópálya Budapestre bevezető közös szakaszán óriási volt a rendőri készültség, valamennyi, a Balaton felől érkező autót megállították – tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen. Több ellenőrzési pontot felállítottak a központ felé, valamint a Petőfi és a Lágymányosi hídon, ahol golyóálló mellényt viselő, gépfegyveres rendőrök ellenőrizték az autósokat.
(MTI - FN - HírTV - Index - IndoRádió, képek: Híradó, MNO)