Minden bizonnyal adminisztrációs hibát követett el a Katonai Biztonsági Szolgálat (KBH) vezetése, mikor csak 2009 májusában zárta ki saját rendszeréből a cigánygyilkosságok ügyében gyanúsított, és korábban a szolgálathoz beszervezett Cs. Istvánt - derül ki a Honvédelmi Minisztérium szerda esti közleményéből.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a Katonai Biztonsági Hivatal folyamatosan vizsgálja azoknak a sajtóhíreknek a hátterét, amelyek a szolgálatot és a "romagyilkosságok" gyanúsítottjainak egyikét, Cs. Istvánt hozzák kapcsolatba.
Mint azt a KBH a föllelhető iratok áttanulmányozása után közölte, a férfit a szerződéses katonai szolgálatának idején - a KBH korábbi vezetésének állításával ellentétben - valóban beszervezték. Folyamatosan kapott feladatokat és adott jelentéseket a későbbi, fél éves koszovói külszolgálata idején is, amely 2008 februárjában ért véget. A férfi ezt követően egészségügyi szabadságon volt, és tartótisztjének állítása szerint a 2009-ben történt leszereléséig nem találkoztak.
A minisztérium szerint azonban tény, hogy 2009 júliusának végén a KBH akkori vezetése elrendelte, hogy a kapcsolattartók keressék meg informátoraikat és a cigánygyilkosságokkal összefüggő jelenségekről kérdezzék őket. A tartótiszt találkozott is a későbbi gyanúsítottal, de a találkozón érdemi információ nem hangzott el a jegyzőkönyvek tanúsága szerint. A férfi utalt az ügyben kitűzött 100 millió forintos "vérdíjra", de a tartótisztje ezt a kijelentést nem ítélte lényegesnek.
A Katonai Biztonsági Hivatalnál jelenleg tartó feltáró vizsgálat azonban megállapította, hogy a szolgálat korábbi vezetése valószínűleg adminisztratív hibát követett el, amikor a kapcsolat megszűnése ellenére is csak 2009 májusában zárták ki a KBH rendszeréből a gyilkosságok későbbi gyanúsítottját.
Hende Csaba honvédelmi miniszter az előző Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának tagjaként részt vett a gyilkosságokkal kapcsolatos titkosszolgálati felelősség vizsgálatában, és így általános tapasztalatokat is szerzett a Katonai Biztonsági Hivatal akkori működéséről.
A többi között ezen ismeretei is megalapozták, hogy a tárca átvétele után haladéktalanul leváltotta a KBH korábbi főigazgatóját, és mindkét helyettesét. Ezt követően néhány héten belül további 53 munkatársat menesztettek, illetve helyeztek nyugállományba. A KBH jelenlegi vezetése a honvédelmi miniszter teljes bizalmát bírva továbbra is minden szükséges intézkedést meghozva segíti az igazságszolgáltatás működését - olvasható a Honvédelmi Minisztérium közleményében.
(FH nyomán)