Büntető feljelentést tett a Hetek két újságírója, akiket riportkészítés közben a Magyar Sziget nevű rendezvény szervezői elmondásuk szerint "megfenyegettek és megaláztak". A firkászok ügyvédje indítványozta Zagyva György Gyula jobbikos országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Pár napja egy másik vizsgálat is indult, amelyet a Váci Városi Ügyészség rendelt el.
Számunkra elfogadhatatlan, ha bárki törvényen felül, vagy kívül helyezi magát, ezért a kormány eddig is mindent megtett, és ezután is mindent megtesz annak érdekében, hogy akiket jogsérelem ér, bizalommal fordulhassanak a bűnüldöző szervekhez és az igazságszolgáltatáshoz – írta Németh Sándornak, Hetek című lap alapító-főszerkesztőjének Orbán Viktor miniszterelnök szóvivője. Szijjártó Péter az Orbán Viktornak küldött levélre reagált, amelyben a lap vezetése tájékoztatta a miniszterelnököt a munkatársait a Magyar Szigeten ért állítólagos atrocitásokról.
A kormányfőnek elküldött "tájékoztatás" mellett a lap jogi lépéseket is tett az ügyben. Dániel Péter ügyvéd, az újságírók képviseletében büntető feljelentést tett a verőcei rendezvényen történtek miatt. A feljelentést az ügyvéd megfogalmazása szerint Zagyva György Gyula jobbikos országgyűlési képviselő és társa fenyegető és megalázó magatartása, valamint az újságírókat ért támadások miatt tették szabályozott kényszerítés, csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak, aljas indokból elkövetett személyi szabadság megsértése bűntettének alapos gyanújával.
Az ügyvéd indítványozta a hatóságoknál, kezdeményezzék Zagyva képviselői mentelmi jogának felfüggesztését.
A Váci Városi Ügyészség pénteken jelentette be, hogy az augusztus 3-i eset miatt személyi szabadság megsértésének gyanújával rendelt el nyomozást.
(Index nyomán)