A hallgatóság kizárásával, csupán a sajtó és a média munkatársainak jelenlétében folytatódott az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása előkészületével vádolt Budaházy György pere a Fővárosi Ítélőtáblán.
Budaházy a csütörtökön délután, immáron a hallgatóság kizárásával folytatott perben továbbra is azt hangsúlyozta, hogy egyetlen írásában sem szólított fel senkit sem erőszak alkalmazására.
Aharmadik tárgyalási napon folytatódó vádlotti védekezés befejezése után csütörtökön késő délután kerül sor Gaudi-Nagy Tamás védői perbeszédére, aki ígérete szerint több órán át fog beszélni, politológiai és jogtörténeti összefüggéseket is elemezni szándékozik.
Kiüríttette a termet
Nem sokkal 12 óra után ismét félbeszakadt Budaházy György büntetőperének tárgyalása a Fővárosi Ítélőtáblán. A hallgatóság méltatlankodása, közbekiáltásai miatt többszöri figyelmeztetés után Máziné Szepesi Erzsébet bíró kiüríttette a tárgyalótermet. A tárgyalás csupán a sajtó jelenlétében folytatódik.
(FH)
Korábban írtuk: Budaházy: Fellépésem csak a zsarnoki hatalommal szembeni ellenállás volt
Védői jogai megsértésével vádolta a Fővárosi Ítélőtáblát Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd a Budaházy György elleni büntetőper csütörtöki tárgyalásán. Alább folytatódik az MTI beszámolója, videó alatta.
Budaházy védője, a Jobbik országgyűlési képviselője arra figyelmeztette a bíróságot az állami elleni bűncselekmény vádjával folyó másodfokú büntetőperben, hogy "a Gyurcsány-rendszer megbukott" és ezért "ebben az ügyben már teljesen mások a védői feladatok".
A tárgyalóteremben üdvrivalgással, éljenzéssel, tapssal "Gyuri! Gyuri!" kiáltásokkal fogadták hívei a fokozott biztonsági intézkedések mellett bekísért vádlottat, aki ezt hangos köszönésekkel nyugtázta.
A bíróság megpróbálta csendre inteni a hallgatóságot és a 20 perces késéssel érkező Gaudinak szóvá tette, hogy védői magatartása az eljárás elhúzódásához vezethet. Ennek megelőzésére másik ügyvédet rendelhetnek ki védence mellé.
Ezután Gaudi a tárgyalási jegyzőkönyveket követelte a bíróságtól, hogy felkészülhessen perbeszédére és védői jogai csorbítását kifogásolta, majd pedig visszautasította a tanácselnök szerinte "személyeskedő, lekezelő, kioktató" megjegyzéseit, és ezek miatt etikai eljárást helyezett kilátásba.
Gaudi korábban már a jegyzőkönyvek szerinte valótlan tartalmára hivatkozva, közokirat-hamisítás gyanúja miatt jelentette fel a bírói tanács elnökét, ám azt bűncselekmény hiányában elutasította az ügyészség.
A csaknem háromnegyed órás közjáték után Budaházy vádlotti védekezésével folytatódott az érdemi tárgyalás.
Budaházy ellen alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete a vád a 2006. őszi zavargások utáni félévben az interneten közzétett tucatnyi írása miatt. Ezekben a vádlott az ügyészség szerint a főváros blokádjára, a kormány elkergetésére, a parlament feloszlatására és más erőszakos cselekményekben való részvételre buzdította olvasóit.
Budaházy ezzel szemben a csütörtöki tárgyaláson azt fejtegette, hogy "a tömegmegmozdulás szervezését" és a "hatalom térdre kényszerítését" sosem erőszakos eszközökkel képzelte, fellépése nem támadó jellegű volt, hanem csak a zsarnoki hatalommal szembeni ellenállás, továbbá a vádlott szerint az őt korábban nem jogerősen felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtó elsőfokú bíróság kiforgatta szavait, önkényesen értelmezte írásait.
A másodfokú tárgyalás délután a tervek szerint a perbeszédekkel folytatódik.