„Matolcsy György a jobbkezem” - válaszolta Orbán Viktor kedden a nemzetgazdasági miniszter távozásáról szóló hírekkel kapcsolatos újságírói felvetésre.

„Nem tud senki sem mondani olyan összeget, amelyért a jobbkezemről hajlandó lennék lemondani” - közölte a miniszterelnök sajtótájékoztatón.
Orbán Viktor azt mondta, „mi mindig is úgy gondolkoztunk Matolcsy miniszter úrral, hogy a munkamegosztás közöttünk úgy fest, mint Németország újjáépítésekor. Tehát, hogy a miniszterelnök az kvázi Adenauer és a gazdasági miniszter meg kvázi Erhard”. Hozzátette: „ez szerénytelenül hangzik, de a struktúra így fest. Sosem vált meg egyik a másiktól”.
A Magyar Nemzet hétfőn megjelent Fogyóban a levegő Matolcsy György körül című cikke után kedden több lap is foglalkozott a nemzetgazdasági miniszter esetleges menesztésével. A Magyar Nemzet hétfőn azt írta, fogy a levegő a miniszter körül, hamarosan napirendre kerül a leváltása.
Cáfol a minisztérium is
Hosszú közleményben cáfolja a Matolcsy György által vezetett minisztérium a miniszter menesztéséről szóló cikkek állításait. A minisztérium szerint a cikkek egy előre felépített koncepció szerint jelennek meg. Röviddel később a tárca egy másik közleményben hírül adta: új főosztályvezetők állnak munkába.

Miniszteri kinevezése óta téves információkra, találgatásokra és légből kapott hírekre hagyatkozva több sajtóorgánum megalapozatlan támadást indított Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter személye ellen - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.
A ferdítéseket, csúsztatásokat, sőt, hazugságokat is tartalmazó cikkek hónapok óta egy előre felépített koncepció szerint jelennek meg, s híreink szerint hasonló témájú cikkek megjelenésére a közeljövőben is számítani lehet - állítja a minisztérium.
A Nemzetgazdasági Minisztériumhoz az ország jövőjét befolyásoló területek tartoznak, így itt csoportosulnak az érdekköröket leginkább sértő döntések, így a Nemzetgazdasági Minisztériumot sem éri váratlanul a sajtóból érkező koncepciózus támadássorozat - olvasható a közleményben.
A közlemény azonban nem tartalmaz magyarázatot arra nézve, miért éppen a Fidesz-közeli Magyar Nemzet támadja a kormánytagot. Az ugyancsak Fidesz közeli HírTV úgy tudósított a minisztérium közleményéről, mint amely "cáfolni próbálta" a Magyar Nemzet és az Index állításait, de lényeges elemeket nem cáfolt - mint a minisztérium működőképességének tételét. Sőt, nem cáfolta azt sem, hogy a költségvetés elfogadása után Matolcsy washingtoni nagykövet lesz - hangzott el a HírTV-ben.
A Nemzetgazdasági Minisztérium - a kommunikációs osztálya szerint - az elmúlt négy hónapban kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy új időszámítás kezdődjön a magyar gazdaságpolitikában. A közlemény az életbe léptetett adóváltozásokra, a a Széchenyi Kártya Programra, az Opel és az Audi is befektetésére is hivatkozik.
A minisztérium szerint az Index és a Magyar Nemzet több téves állítást írt le, ezt részletezik is.
A minisztérium néhány perccel később egy másik közleményben hírül adta: Matolcsy György miniszter kibővített vezetői értekezleten köszöntötte a leendő főosztályvezetőket. Az új vezetők a mai naptól kezdve folyamatosan állnak munkába.
(MTI - FN nyomán)