Ez a katasztrófa felmérhetetlen károkat okozott, de a kormány senkit nem fog magára hagyni – mondta el Orbán Viktor miniszterelnök szombati, rendkívüli nemzetközi sajtótájékoztatóján (ismerős szavak, nem? - a szerk.). A kormányfő tájékoztatást adott a helyzetről, illetve a felelősségre vonásról úgy vélekedett, az „arányos lesz az okozott kárral”.
Magyarország legnagyobb ökológiai katasztrófájával kell szembenézni – mondta el Orbán. Nagy és cselekvő összefogás jött létre az elmúlt napokban, és így uralni tudjuk a helyzetet – tette hozzá. Maga az élet sérült meg a katasztrófában, egy egész térség veszítette el az életlehetőségét – hangsúlyozta a miniszterelnök.
Orbán bejelentette: az összefogás jegyében létrehozták a Magyar Kármentő Alapot. Mindenki, aki a bajba jutottakon segíteni akar, ide elküldheti az adományát – tette hozzá. „Reméljük, az adományok révén gyorsabban tudjuk helyreállítani a térséget.” A küzdelem tovább tart, a veszély még nem hárult el – mutatott rá a miniszterelnök.
Orbán elmondta, hogy a tározó gátja tovább gyengült, ezért ki kellett üríteni Kolontárt. Ez a katasztrófa felmérhetetlen károkat okozott, de a kormány senkit nem fog magára hagyni – hangsúlyozta Orbán. „Örömmel mondhatom, hogy sokan csatlakoztak a segítségnyújtáshoz, többek között Soros György egymillió dollárt adományoz a károsultaknak.”
Kérés minden magyarhoz
Arra kérek minden magyart, hogy fogjunk össze és leheljünk együtt életet ebbe a térségbe – mondta Orbán. A kormányfő kijelentette: minden alapot fedez a kabinet, és fontos eleme a mentésnek a segítség, de a hangsúly az összefogáson van. „Minden magyarnak össze kell fognia, így nemcsak azok kerülhetnek ki megerősödve a tragédiából, akiket ért, hanem mindannyian.” A miniszterelnök elmondta azt is, hogy az sem jó, ha száraz, és az sem jó, ha esős időszak jön, mert előbbi a szennyeződést teszi veszélyesebbé, utóbbi pedig újabb áradatot indíthat meg, ezért az ország legjobb tudósait és mérnökeit kérték fel a helyzet megoldására.
A Mal Zrt. felelősségre vonásáról elmondta Orbán, hogy „arányos lesz az okozott kárral”. Kiemelte: háromezer ember nem veszítheti el a munkahelyét, de azokra nem bízhatják, akik ezt a katasztrófát okozták. „A cég együttműködő, de ez nem teszi meg nem történtté az áradást, ezért valakinek felelnie kell!” – fogalmazott a kormányfő. Orbán Viktor elmondta azt is, hogy a gát még nem dőlt ki, de a helyzet továbbra is rendkívül súlyos. Tájékoztatása szerint a kormány várhatóan vasárnap összeül, és ott döntenek arról, hogy lesz-e gyásznap az eset kapcsán.
Az állam feladata: a segítség a bajbajutottakon
Orbán megköszönte az Európai Uniótól kapott segítséget. „A céggel nem kívánunk foglalkozni, mostantól kezdve az államé a felelősség” – tette hozzá. Az államnak a legfőbb feladata, hogy az ott élőkön minél gyorsabban segítsen – mondta a miniszterelnök. Orbán örül annak, hogy olyan embereket választottak a települések élére, akik uralják a helyzetet. A jövőt illetően Orbán kijelentette: azok, akik nem akarnak visszatérni, az állam által felajánlott lakásokat választhatják, vagy új utcákat tudnak létesíteni a területen. „Mostani tudásunk szerint a világon sehol nem történt még hasonló katasztrófa, magunkra vagyunk utalva” – mutatott rá a miniszterelnök.
(MNO nyomán)