Kormánypárti és jobbikos képviselők bírálták a legfőbb ügyészt a parlament jogsértéseket vizsgáló albizottságának szerdai ülésén, mert Kovács Tamás szerint összességében törvényes volt az ügyészek eljárása a 2006. őszi események során.
"Szemenszedett rosszindulatú beállítás" - mondta Varga László (KDNP) a legfőbb ügyész levelére. Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) szerint pedig az ügyészek "a legrosszabb kommunista idők szellemében jártak el" 2006 őszén, a legfőbb ügyész pedig levelével bizonyította alkalmatlanságát. Gulyás Gergely, a bizottság fideszes elnöke szerint is válaszolni kell Kovács Tamás levelére.
A testület ülésén Gulyás Gergely ismertette a legfőbb ügyész bizottság megkeresésére írt válaszlevelét. Ebben Kovács Tamás "szakmai nézetkülönbséggel" indokolta, hogy az ügyészség által indítványozott és elsőfokon elrendelt előzetes letartóztatások nagy részét másodfokon megváltoztatta a bíróság. Továbbá a legfőbb ügyész beszámolt arról: Gergényi Péter akkori budapesti rendőrfőkapitány ügyében elöljárói gondoskodás elmulasztása miatt indult eljárás, de ezt megszüntették, mert "nem volt megállapítható, hogy a tábornok elkövette a bűncselekményt".
A bizottság szerdai ülése katonai ügyészségi vezetők meghallgatásával folytatódik.
(MTI nyomán)