Előzetes letartóztatásba került a három halálos áldozatot követelő hét végi nemesbikki gázolás két résztvevője, harmadik társukat pedig a rendőrség vette őrizetbe.



Mint ahogy korábban már beszámoltunk róla, egy Lada egy család három nő tagját gázolta halálra Nemesbikken. A helyszínen egy 23 éves cigány azt hazudta, ő vezette a gázoló gépkocsit, és azt is elismerte, hogy a vezetés megkezdése előtt kábító hatású anyagot fogyasztott. A tanúvallomások és az adatgyűjtés során azonban felmerült, hogy talán mégsem ő ülhetett az autó volánjánál a baleset bekövetkeztének pillanatában, hanem egy szintén a kocsiban utazó negyvenegy éves férfi – aki viszont ekkor ittas állapotban volt.

A tényleges gázoló beismerte
A rendőrség a baleset helyszínén őrizetbe vette a gázolást magára vállaló fiatalabb férfit, majd másnap a tényleges gázolót is, aki beismerte: valóban ő oltotta ki a három életet. Mint kiderült, a fiatalabbik cigány csak részben hazudott: ő is vezetett, de Nemesbikk határában átadta a volánt az idősebb reteknek, aki pár száz méteren belül aztán elgázolta a kerekesszékben ülő 13 éves kislányt, az őt toló édesanyját és a nagymamát.
A bíróság szerdán délelőtt döntött a két cigány előzetes letartóztatásba helyezéséről: mivel az érintettek összebeszélésétől, szökésüktől, elrejtőzésüktől és a tanúk befolyásolásától is tartani lehet, mindketten megkapták a harminc napjukat. A bíróság biztonsági őrei fokozottan éberek voltak ezen a napon, mert olyan híreket lehetett hallani, hogy felháborodott nemesbikkiek csoportja (azaz a rokonság) készül a bíróságra, ám ez vaklármának bizonyult, semmilyen incidens nem zavarta meg az eljárást.

A tulaj is rács mögött
A gázoló azt vallotta, azért nem tudta elkerülni a balesetet, mert beszorult a kocsi gázpedálja. Akkor mindez csak szerecsenmosdatásnak tűnt, de a sofőr védekezését alátámaszthatja, hogy a rendőrség kedden őrizetbe vette a Lada tiszaújvárosi tulajdonosát is, aki maga tartotta karban járművét. A 32 éves férfit a rendőrség kettőnél több ember halálát okozó, foglakozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsítja.
(Boon nyomán)
Korábban írtuk: Drogos gázolás: elhunyt a kerekesszékes kislány is
Életét vesztette az a kerekesszékben ülő 13 éves kislány is, akit édesanyjával és nagyanyjával együtt gázoltak el a Borsod megyei Nemesbikk belterületén a hétvégén - tájékoztatta a rendőrség hétfőn az MTI-t.


Dobi Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője elmondta, hogy szakértők bevonásával vizsgálják a vasárnap délután történt, három ember halálát követelő közlekedési baleset pontos körülményeit.
Az eljárás jelenlegi adatai szerint a gázoló személygépkocsi sofőrje Nemesbikk belterületén feltehetőleg rosszul választotta meg a jármű sebességét, ezért az út jobb oldalára sodródott, majd hátulról elütött három, vele azonos irányban az út szélén közlekedő gyalogost.
A helyszínen egy 63 éves asszony és 36 éves lánya életét vesztette. A családi tragédia harmadik sérültjét, a kerekes székben tolt lányt súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba. A gondos orvosi beavatkozások ellenére a 13 éves gyermek hétfőn hunyt el.
A megyei rendőr-főkapitányság "járművezetés ittas vagy bódult állapotban elkövetett bűncselekmény miatt" indított eljárást az autót vezető 23 éves férfi ellen, akit őrizetbe vettek.
A Büntető Törvénykönyv szerint, aki szeszes italtól befolyásolt állapotban vagy a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt (...) járművet vezet, vétséget követ el, amennyiben azonban az elkövető kettőnél több ember halálát okozza, akkor bűncselekményt követ el és öt évtől tíz évig terjedő szabadságveszéssel sújtható - jegyezte meg Dobi Tamás.
Korábban írtuk: Kerekesszékben ülő kislányt toló nőt is elsodort egy drogos állat - két halott, egy sebesült
Két nő meghalt, egy kislány súlyosan megsérült a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nemesbikken vasárnap délután, a balesetet okozó sofőr kábítószert fogyasztott, közölte a rendőrség.
Egy 23 éves férfi Hejőbába felé haladt autójával, amikor elsodort egy, az útpadkán haladó kerékpárost és egy kerekesszékben kislányt toló nőt.
A 63 éves asszony és 35 éves lánya a helyszínen meghalt, a 13 éves kislány unokát pedig súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították a miskolci megyei kórházba.
Az elsődleges vizsgálat szerint a balesetet okozó férfi kábítószert fogyasztott, és úgy ült a volán mögé. Ezt a férfi a helyszínen elismerte.
A gázoló nem árulta el, milyen drog hatása alatt állt, ezt majd a későbbi vizsgálatok állapítják meg.
(MTI, kép: Index, Szon)