Olyan Túró Rudi-terméket is árulnak a boltokban, amely nem tartalmaz túrót - derült ki a Tudatos Vásárlók Egyesületének tesztjéből.
Az egyesület táplálkozásbiológiai szempontból és a csomagoláson feltüntetett információk alapján tesztelte a Túró Rudit: összesen 19 féle terméket vizsgált, 13 natúrt és 6 ízesítettet. A legrosszabbul a Sole Update 1 desszert és a Tejnasi szerepelt. A termékek tölteléke nem tartalmaz túrót, ezen kívül pedig sok pontot veszítettek a hiányos tájékoztatás miatt.
A lista élén a Cserpes Trudi áll - a kevés adalékanyagért plusz pontot kapott -, amelyet egy pont lemaradással a natúr Pöttyös Túró Rudi követ. Töltelékükben nagy mennyiségű túró van, természetes aromát tartalmaznak, az összetételi lista valamint jól olvasható a csomagolásukon, de egyiknek sem csokoládé a bevonója.
A natúr termékek piacán nem találtak olyat, amely mind a túróalapú tölteléknek, mind pedig a bevonatra vonatkozó táplálkozásbiológiai értékkritériumoknak egyidejűleg megfelelt volna. A legnagyobb hátrányuk a termékeknek, hogy nem ét- vagy tejcsokoládéból álló burokkal készülnek, hanem kakaós ét- vagy tejbevonómasszából, amelynek táplálkozásbiológiai értéke kisebb, mint a csokoládéé. A bevonómasszának - a Magyar Élelmiszerkönyvi szabályozás alapján - kisebb a kakaótartalma, és a jó minőségű, drágább kakaóvajat hidrogénezett növényi zsiradékkal helyettesítik, amelynek ráadásul nagy a transzzsírsav-tartalma. A vizsgált 19 termékből mindössze kettőnél (azonos márka) találtak csokoládéból készült bevonatot.
Az ízesített termékek piacán a gyümölcskészítmények gyümölcshányadában nem találtak nagy eltérést az átlagtól, és minőségi összetételében is elenyésző különbség van. Ugyanakkor a gyümölcsös rudikra jellemző, hogy a túró jóval kisebb arányban van jelen, mint a natúr rudikban, sok esetben a bevonat nagyobb arányban szerepel, mint maga a túró. A teszt eredményeit és az összefoglaló elemzést a http://tudatosvasarlo.hu/cikk/term-kteszt-t-r-rudi oldalon olvashatják az érdeklődők.
(MTI)