Jóváhagyta az Európai Parlament szerdán azt a törvényt, amely lehetővé teszi a közösség állampolgárainak, hogy jogszabályokat kezdeményezzenek, amennyiben ehhez legalább egymillió támogató aláírást gyűjtenek össze.
A Strasbourgban székelő közösségi parlament 628 igennel, 15 ellenében fogadta el az "Európai Polgári Kezdeményezés" nevű indítványt, amelynek beterjesztői szerint az a feladata, hogy több hatalmat adjon az EU félmilliárd lakosának.
A jogszabály értelmében hét közösségi polgár, hét országból elindíthat egy petíciót, és ez a hét ember egyfajta szervező bizottságként működik a törvénykezdeményezés folyamatában. Ahhoz, hogy jogszabály is lehessen a kezdeményezésből, minimum egymillió támogató aláírást is kell szereznie a bizottságnak egy éven belül. Az aláíróknak saját országukban szavazóképes korúaknak kell lenniük, és az EU tagállamainak legalább a negyedét le kell fedniük.
Miután a tagállamok hatóságai ellenőrizték a rájuk tartozó aláírások hitelességét, az Európai Bizottsághoz kerül a kezdeményezés, és a testületnek, az EU "kormányának" négy hónapja van arra, hogy megvizsgálja az indítványt. Korlátozás, hogy az indítvány nem mondhat ellent az EU érvényes szabályainak. Például nem lehet ily módon kezdeményezni a halálbüntetés visszaállítását.
"Először történik meg, hogy az európai polgárok tudtunkra adhatják, hogy nem megfelelően végezzük a munkánkat, és másként kellene dolgoznunk"- mondta az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője. Martin Schulz szerint az európai polgárok mostantól hasonló jogokkal rendelkeznek a politikai kezdeményezések terén, mint kormányaik a Miniszterek Tanácsán vagy az Európai Parlamenten keresztül.
(MTI)