Nem közeledtek az álláspontok, így várhatóan hétfőtől korlátozzák a vízfogyasztást 12 Pécs környéki településen. Az intézkedés mintegy 8 ezer embert érint. Ezeken a területeken a város korábbi vízmű cége a szolgáltató, amely több mint 160 millió forintos adósságot halmozott fel a Tettye Forrásház Zrt. felé.
Az érintett 12 Pécs környéki településen a város korábbi szolgáltatója, a francia tulajdonú Pécsi Vízmű Zrt. biztosítja a vizet. A céggel még 10 évig érvényes szerződésük van az önkormányzatoknak.
A Pécsi Vízmű a város jelenlegi szolgáltatójától, a Tettye forrásháztól veszi a vizet. A helyi lakosoktól az elmúlt 14 hónapban több mint 160 millió forintot szedett be a szolgáltatásért, mégsem fizette ki a Tettyének a neki járó részt. A tartozás miatt a Pécsi önkormányzati cég bejelentette: december 27-től a falvakban korlátozza a fogyasztást. „Ennek a helyzetnek a kialakulásában ezek a települések ártatlanok. Nem mi hoztuk létre ezt a helyzetet, és nem is mi akartuk, hogy ez idáig fajuljon” – szögezte le Nagy Gábor, Zók független polgármestere.
A települések vezetői attól tartanak, ha felmondják a szerződést a Pécsi Vízművel, akkor kártérítést kell fizetniük. „Az nem vitás kérdés, hogy a Pécsi Vízmű Zrt. és a Tettye Forrás Zrt. között folyik bírósági úton egy olyan vita, hogy mennyit fizetünk a vízdíjért. Ennek a lakosok nem lehetnek a szenvedői. A törvény is azt írja elő, hogy a bírósági döntést meg kell várni, és utána nyilván majd valami történik. Ez nem a mi hibánk, ezt nem mi tettük” – fogalmazott Kovács Győző, Boda független polgármestere.
A Tettye Forrásház szerint, ha a lakosok nem jutnak vízhez a korlátozás miatt, az a Pécsi Vízmű hibája lesz, és ez okot adhat a településeknek, hogy felbontsák a szolgáltatói szerződést. A hétfőtől érvényes csökkentés okairól szórólapokon tájékoztatták a lakosságot. „Több mint 14 hónapja nem fizetnek sem vízdíjat sem csatornadíjat a Tettyének, miközben ő ezt a szolgáltatást elvégzi. Ezt csak úgy tudja finanszírozni a Tettye, hogy a pécsiek vízdíjából fizeti ki. Mi azt gondoljuk, hogy ennek most már határt kell szabni” – mondta Nagy Csaba, Pécs Fidesz–KDNP-s alpolgármestere.
A Tettye Forrásház a jelenleginél drágább szolgáltatást kínál az érintett településeknek. A cég ajánlata szerint januártól egységesen nettó 340 forint lesz a víz köbméterenkénti díja, ugyanannyi mint Pécsett.
(hírTV)