Az önkormányzat mellett több vállalkozó is hatalmasat bukott a szocialista városvezetés megalomán presztízsberuházásán, a pécsi Expo Centeren. Az egyik alvállalkozó, akinek máig 260 millióval tartoznak, „fekete lyuknak” tartja a 2006-os átadás óta alig kihasznált létesítményt. Az építmény fővállalkozója most a jelek szerint csődbe menekül, s ezzel több tucat alvállalkozóját ránthatja magával a kilátástalanságba.
Szinte csak vegetált a megnyitása óta eltelt négy évben a baranyai megyeszékhely kertvárosi részén felhúzott rendezvényközpont: a 2,5 milliárd forintba került, vásárközpontnak szánt építmény ötlete az idén elhunyt szocialista polgármester, Toller László nevéhez köthető. Az Expo Centert 2006-ban adták át, ám már az építkezést sorozatos botrányok kísérték: a kivitelezést például annak ellenére kezdték el, hogy a pécsi közgyűlés tagjai erről nem döntöttek.
Sőt a Pécsi Városüzemelési és Vagyonkezelő Zrt. (a Pécs Holding Zrt. elődje) által a beruházásra létrehozott projektcégnek, a Pécsi Rendezvényszervező Kht.-nak a megalapítása is azért történhetett meg, mert így nem kellett közbeszerzést kiírni a munkálatokra. Az elgondolt konstrukció miatt viszont nem tudtak pályázaton elindulni, ezért hitelből húzták fel a létesítményt. Ennek törlesztése évi négyszázmillió forint terhet ró az utódcégre. Az építmény fővállalkozója a 2006-os szerződésbontásig a Kipszer Zrt. volt. A cég és a Pécsi Rendezvényszervező 2004-ben kötött szerződést az Expo Center első ütemének építésére, ám a 2005 őszére kitűzött határidőt nem tudta tartani.
(MNO)