Orbán Viktor szerdán az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén ismerteti a soros magyar EU-elnökség programját. Beszédét követően vitában válaszol az EP-frakciók, illetve képviselők felvetéseire.
Leragasztott szájjal tiltakoztak a beszéd előtt
Leragasztott szájú képviselők tiltakoztak az Orbán-beszéd elején a médiatörvény ellen. Van, ahol üres címlapú magyar lapokat tettek az asztalukra a többnyire liberális képviselők.



"Otthon érzem magam itt a magyar Parlamentben is megszokott performanszok miatt" - kommentált Orbán.
A cigókkal riogatta a Nyugatot
"Európa hiába okos, ha nincsen szíve" - mondja Orbán a cigánystratégia fontosságáról, aminek megírása szintén magyar elnökségi cél.
Orbán szerint ha nem lesz válasz a kihívásokra, akkor a keleten élő "romák" újra nomadizálnak majd, és mennek nyugatra. Ezért ez minden tagállamnak fontos ügy.
Ha kell, módosítják a médiatörvényt
Legyen Önöknek bármilyen véleményük is a magyar belpolitikáról, arra kérném Önöket, hogy ne keverjék össze az EU-elnökséggel. Ha összekeverik, akkor az egész EU látja a kárát - mondta.
A józan észt jelzi, hogy Barroso úrral megállapodtunk, hogy bármilyen kifogást talál a bizottság, akkor módosítjuk a médiatörvényt, ez nem presztízskérdés - jelentette ki.


Bővítésről és egyebekről
Beszélt a horvát csatlakozásról is, mint mondta, reméli, a magyar elnökség végéig elérik, hogy aláírás-közeli helyzetbe kerüljön az ország csatlakozási szerződése.
A programban szavai szerint szerepel még a Duna-stratégia, a családpolitika és a demográfiai helyzet megoldása is.
Orbán szerint az EU-ban vita van arról, hogy hogyan kezeljék az adósságot. Ám szerinte nincs idő vitatkozni, gyorsan lépni kell, ezért a magyar elnökség programjának középpontjában a munka és az adósság kezelése áll. Létre kell jönnie az Alapszerződés módosításának szerinte. Kiemelt cél továbbá, hogy megszülethessen az a hat jogszabály, amely segítheti az EU talpra állását. "Egy parlamentbarát elnökség lesz" - mondta.
"Jó esélyünk van arra, hogy hazám, amely a szégyenpadon ült, kikerülhet onnan. Mi leszünk az egyike annak a két országnak, ahol az államadósság csökkenni fog" - jelentette be. Mint mondta, támogatják a kis és középvállalkozásokat.
Az EU-elnökséget támogatják, a sajtószabadság szent
Barroso a médiatörvényről azt mondta, tudja, hogy sok kritika lesz. Szerinte a sajtószabadság szent érték az EU számára. A bizottság megvizsgálta a törvény szövegét, és még a héten a magyar hatóságokhoz fordultak az aggályos pontokban a kapott válaszok alapján értékelik a helyzetet. Az elnökség támogatja Magyarország elnökségét - mondta.
Schulz a Pufajkást méltatta, és az ezeréves haza térképe ellen emelt szót
A "német" Martin Schulz a szocialista frakció vezetőjeként reagált. Önt harcosként ismerjük, aki a kommunizmus ellen a szabadságért harcolt - fordult Orbánhoz.
Méltatta ugyanakkor Horn Gyula "emberi nagyságát" is. Helyeselte, hogy Orbán kész megváltoztatni a médiatörvényt: "ez bizonyítja, hogy ez nem magyar belügy, hanem európai ügy", szerinte ezt Orbán közvetetten elismerte már. Schulz szerint nem európai megoldás, hogy a médiatanácsnak csak egypárti tagjai vannak. A demokráciában a média ellenőrzi a hatalmat, és nem fordítva, mint a magyar médiatörvényben - hívta fel Schulz a figyelmet.
A zsidónak volt pofája rákérdezni, hogy a magyar elnökség ünneplésére lerakott szőnyeg a Tanács székházában miért ábrázolja a Trianon előtti magyar határokat.
Beszéde végén megint arra kéri Orbánt, hogy vonja vissza a médiatörvényt, ne akadályozza ezzel tovább saját elnökségének működését.
Bokros a saját hazáját mocskolta
Bokros Lajos azt kérdezte a "konzervatívok" nevében, hogy a magyar kormány európai-e. Szerinte van még bőven elefánt a médiatörvényen túl is, és sorolt számos intézkedést, a költségvetési tanács szétverésétől az Alkotmánybíróság gyengítéséig.



Szavait alig lehetett hallani, a teremben sokan ki is mentek. Orbán mosolyogva hallgatta, s amikor Bokros befejezte, széttárta a kezeit.
Morvai: Meg kell mutatnunk, hogy a király meztelen
Morvai Krisztina (Jobbik) a függetlenek nevében kívánt sok sikert Magyarországnak az elnökséghez. Szerinte eljött az idő felvenni a harcot a spekulánsokkal szemben. Felidézte '56-ot, és párhuzamot szabadságharcunkkal. Mint mondta, a globális nagytőke ellen kell küzdeni, a politikusok pedig a meglátása szerint úgy állítják be, hogy az emberek érdekei helyett valóban a tőke érdekei a fontosak.
"Magyarországnak meg kell mutatnia, hogy a király meztelen" - jelentette ki Morvai, arra utalva, hogy a pénz és politika uralma helyett az emberekre kell koncentrálni, emberközpontú Európát kell teremteni.
Ciril Svoboda kérdést intézett Morvai Krisztinához, aki megemlítette, hogy az 1956-os forradalmat nem csak jobboldaliak támogatták, a magyar médiatörvényt pedig nem csak baloldaliak támadják, hanem "konzervatívok" is.
Morvai válaszában kijelentette, hogy nincs értelme már jobb- és baloldalról beszélni, és megvádolta az európai baloldali képviselőket, hogy a banktőke érdekeit képviselik. Morvai épp a médiatörvényről akart mondani valamit, de lejárt a félperces válaszadási ideje, ezért belefojtották a szót.
Hol voltak, amikor elfogadták a nyelvtörvényt?
Szegedi Csanád a kormányt védte, kettős mércéről beszél a támadások miatt. Hol volt Cohn-Bendit és Martin Schulz, amikor elfogadták a szlovák nyelvtörvényt? - kérdezte. Elmondta: a Jobbik is támadta otthon a médiatörvényt, "de ennyi köpönyegforgató embert még nem látott sehol".


A jobbikos képviselő a cigánybűnözés megállításáról is beszélt, és elmondta, reméli, hogy Gyurcsány Ferenc, "a magyar diktátor" rács mögé kerül.
Járóka cigányul beszélt Orbánhoz
Járóka Lívia (Fidesz), az EP egyetlen cigány képviselőjeként üdvözli, hogy a magyar elnökség "roma integrációs stratégiát" akar. Végül cigányul kíván sok szerencsét Orbánnak.
Videó a két felszólalásról itt.
Az előre bejegyzett felszólalók ideje lejárt (a sok européerkedő külföldi hozzászólástól megkíméltük olvasóinkat), most a spontán hozzászólókon a sor.
Előzetesen húszan szerettek volna megnyilvánulni, de csak ötüknek lesz lehetősége, mert így is jelentős késésben van a parlament. Először Tőkés László szólalt fel.
Orbán kikérte magának
Orbán Viktor reagál most a vitára, köszöni a hozzászólásokat. Túl értékes volt a vita ahhoz, hogy gyorsan reagáljon, ezért több időt kér. Magyar miniszterelnökként meglepetését fejezi ki, hogy sokan tárgyi tévedésben vannak. Megalázó és méltatlan lenne, ha Schulztól kezdve mindenki tárgyi tévedését kijavítaná - mondja.
Egy példa: nem jár szankció és pénzbüntetés a magyar médiatörvény szerint a kiegyensúlyozatlanság ellen. Sajnálja, hogy ilyen rútul rászedtek sok EP-képviselőt. Várja a bizottság állásfoglalását.
Cohn-Bendit tüzes szónoklatai ártatlan babahabangok ahhoz képest, ami a magyar újságokban most olvasható. Ki gondolhatja, hogy az internet korszakában lehet a vélemények szabad áramlását korlátozni? Meg vagyok döbbenve, önök mennyire a múltban élnek. Mi a Facebook-on nyertük meg a választásokat! - jelentette ki. Az 1986-os médiatörvénnyel meg lehetett szüntetni újságokat a regisztrációjuk törlésével. Az volt antidemokratikus - mondta.
Magyarországon a jogállam újjáépítése folyik: Magyarországon a rendőrséget és a titkosszolgálatot politikai célokra használták, meghamisították a gazdasági adatokat. Ezután most a jogállam visszaépítése folyik.
A liberális Lambsdorffnak azt mondja, hogy a német médiatörvény semmivel se demokratikusabb, mint a magyar.
Csak azért, mert mi diktatúrában éltünk, nem lehet megkérdőjelezni a magyar nép demokratikus elkötelzettségét - fogalmazott Orbán, akinek először kísérte hosszú taps a szavait. Ezt követően arról beszél, hogy a magyar nép megsértése volt, amikor diktatúrával vádolták. Erre hangzavar tört ki a teremben, sok baloldali és liberális politikus közbekiabált.
Pedofil zsidó őrjöngésével végződött a vita
Schulz ismételt mellébeszélése után megint Daniel Cohn-Bendit szólalt fel. "Orbán úr, Ön büszke a magyar népre? Igaza van." - mondta Cohn-Bendit, majd többször is megismételte, hogy "az igazság nem mindig a többség oldalán van".
A parlament elnöke emlékeztette a zsidót, hogy csak személyes megjegyzést tehet, Cohn-Bendit azonban folytatta a médiatörvény és az Orbán-kormány kritikáját.
"Meghívott étkezni, Orbán úr, de most elvette az étvágyamat!" - ordította Cohn-Bendit a felszólalása végén, miközben az ülésteremben már mindenki hangoskodott. A vitát lezárták, sajtótájékoztató követi.
(HVG - Origó - Index - Hírszerző nyomán)