Budaházy György és Szász Endre szabadon bocsátásáért mintegy 1000-1200 ember tüntetett csütörtökön este a Fidesz Szentkirályi utcai Központi Hivatala előtt. A megmozduláson fölszólalók hangsúlyozták: a nagyobbik kormánypárt bűne az, hogy Budaházy György és Szász Endre még mindig börtönben ül. A tüntetés után a rendőrség ezúttal is vegzálta a Magyar Nemzeti Gárda, illetve az arra emlékeztető szervezet egyenruháját viselő embereket.


Ezer-ezerkétszáz ember tüntetett Budaházy György és Szász Endre szabadon bocsátásáért csütörtökön este a budapesti Szentkirályi utcában levő Fidesz-székház előtt. A tömeg piros-fehér-zöld, Árpád-sávos nemzeti lobogókat, illetve jobbikos és vármegyés zászlókat lengetett. Egy tiltakozó transzparensén Budaházy és Gyurcsány fotója mellett a „helycserét!” fölirat volt olvasható. A Fidesz hivatalának utcai bejárata mellett fölállított szónoki emelvényen négy fiatal a „Szabadságot a politikai foglyoknak!” föliratos transzparenst feszítette ki.


A hazafias egybegyűltek soraiban a Magyar Nemzeti Gárda több tagját is látni lehetett. A közönség már a fölszólalások előtt is többször rázendített az „Orbán, takarodj!” és a „Budaházy, Budaházy!” rigmusra. Sziva Balázs, a Romantikus Erőszak és a Hungarica frontembere a Magyarország című dalt énekelte. Az Óh, Magyarország, miért nem süt már rád a nap? refrén után a közönség soraiból többször is fölzúgott a „Fegyverbe! Fegyverbe!” követelés.
Budaházy Edda, a politikai fogoly húga első fölszólalóként beszédét azzal kezdte: szerinte végzetes félreértés lehet az, hogy bátyja másfél éve börtönben ül.



A harcias hangulatú tüntetőket arra intette, hogy várjunk még, ne kiabáljuk, hogy Orbán, takarodj és hasonlókat. Hátha jobb belátásra tér a kormány. Tudja meg ez a kormány, hogy nem bűnözők, hanem magyar hazafiak vannak börtönben. Éppen ezért adjunk a kormánynak esélyt, zárta szavait Budaházy Edda.
Morvai Krisztina európai parlamenti képviselő fölolvasta azt a levelet, amelyet egy képzeletbeli fideszesnek írt tegnap délelőtt.



„Kedves Fideszes! Szembesülj vele, hogy nem szolgálhatsz egyszerre a nemzetnek és annak megalázóinak. Budaházy és Szaszka sosem fog megtörni, te viszont igen. Te vagy rabláncon, ám Budaházy szabad”, szólt Morvai üzenete a Fidesznek, majd a kormánypártnak fölrótta, hogy 2006 tüntetőit ma sem bátor hazafiaknak, hanem néha csőcseléknek is nevezi. „Soha nem adjuk föl. Szabadságot Budaházynak, Szaszkának és Magyarországnak!” fejezte be fölszólalását Morvai Krisztina.
Videón:
Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője nem tudott eljönni a rendezvényre, s fölolvasott levelében elöljáróban leszögezte: az úgynevezett Hunnia csoport elleni eljárást meg kell szüntetni. Az eljárás fönntartásával ugyanis a jelenlegi kormány folytonosságot vállal a Gyurcsány-kormánnyal, írta levelében Gaudi-Nagy, majd így folytatta: „A nemzeti ellenállás hazánk gyarmatosítása ellen lángolt föl 2006-ban, amelynek egyik vezetője Budaházy György. Szüntessék meg a koncepciós eljárást!”, üzente levelében Gaudi-Nagy Tamás.
Zagyva György Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője beszéde elején megállapította, hogy Fidesz Szentkirályi utcai hivatalának épületében a tüntetés kezdetére leoltották a villanyokat, és most sötétben „sunnyognak”.



A Fidesz táborában is sokan kívánják Budaházy szabadon bocsátását, s ezért a Fidesz bűne, hogy a politikai foglyok még mindig börtönben vannak, állapította meg Zagyva György Gyula.
Videón:
Sziva Balázs ismét pódiumra lépett, és előadta Budaházy tiszteletére A börtön ablakába soha nem süt be a nap című dalt. A művész az ének után a „Szabadságot a politikai foglyoknak!” fölkiáltással búcsúzott a közönségtől.


Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke szavait a kormánypártnak címezve kijelentette: „Takarodjatok a pokolba, ti, akik itt benn lapítotok! Különösen Navracsics, ez a gyáva féreg takarodjon, aki tehetne valamit Budaházyért, de nem tesz semmit”.



Toroczkai ezután megállapította, hogy Orbánék ugyanúgy függenek a nemzetközi oligarchiától, amiképpen az elődeik függtek. „A köztársasági elnök áprilisban dönt majd Budaházy sorsáról, s ha akarná, megszüntethetné az ellene folyó eljárást. Ha áprilisban úgy látjuk, hogy ez a rezsim el akar bennünket taposni, akkor a Gyurcsány-kormánnyal szembeni ellenállásnak most a többszörösére lesz szükségünk”, jelentette ki Toroczkai László.
Videón:


A Budaházy György szabadon bocsátásáért szervezett tüntetés hivatalos része a Himnusz, majd végül a Székely Himnusz együttes eléneklésével ért véget.


A tüntetés nem hivatalos része a Szentkirályi utcában és a környező mellékutcákban azzal folytatódott, hogy a jól bevált recept alapján a rendőrség ezúttal is vegzálta a hazafiakat. A Szentkirályi utca - Trefort utca sarkán a rendőrök a házfal mellé kényszerítettek két, az eredeti Magyar Gárda egyenruháját viselő férfit, majd ezután több terepszínű öltönyös férfit is megállítottak és vegzáltak, adataikat fölvették, személyazonosságijukat elvették, közben minden arra tévedő járókelőt provokatívan fényképeztek.



Nemsokára a vegzálás helyszínére érkezett Hegedűs Lorántné, Baráth Zsolt és Zagyva György Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselői, és elkezdték kérdezgetni a rend őreit, hogy mire föl ez a fenemód nagy igazoltatás, az emberek zaklatása.


A rendőrök, akik csak többszöri kérésre voltak hajlandók elárulni a nevüket, a képviselők kérdésére azzal az infantilis válasszal rukkoltak elő, hogy az európai uniós valami miatt Budapest területén fokozott ellenőrzés van érvényben... Hegedűs Lorántné erre megkérdezte, hogy akkor miért itt, az Isten háta mögött, és nem a Kossuth Lajos tér környékén ellenőriznek? A fokozott ellenőrzés és a nagyobb biztonság kedvéért végül a Szentkirályi utcában fölsorakoztak a készenlétiek is, ám ezúttal nem lőttek, nem kardlapoztak és taposták meg a nemzeti lobogót.
Hering József – Kuruc.info
(Képek: Szent Korona Rádió)